Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lösare tyglar för Södersjukhuet

Publicerad: 17 januari 2011, 14:39

När Södersjukhuset ska göra sin upphandling av patientmat får de lösare tyglar. Landstingets tidigare krav gäller inte längre.


Stockholms läns landsting vill nu låta Södersjukhuset bestämma självt över hur måltiderna till patienterna ska upphandlas. Bland annat gör landstinget avkall på kravet att varje patientmåltid måste vara näringsriktigt balanserad.

Landstinget har i sitt avtal med matproducenten Sodexo strikta krav på varje måltids näringsinnehåll. Företaget levererar mat till Karolinska universitetssjukhuset, Danderyd och Södertälje sjukhus.

När nu Södersjukhuset och Stocholms Läns Sjukvårdsområde, SLSO,  som bland annat ansvarar för geriatriken och psykiatrin, ska upphandla mat kommer alltså reglerna att bli mindre strikta och verksamheterna få mer att säga till om vad gäller maten.

– De ska inte vara bundna av den detaljstyrning som vi tidigare haft . Varje verksamhet känner sina egna patienter bäst och jag tror att patienternas behov möts bäst med lokala lösningar, säger Anna Starbrink, FP, produktions- och personallandstingsråd i ett pressmeddelande.

I dag lagas maten till Södersjukhuset och SLSO:s verksamheter i centralköket Rosenlund på Söder i Stockholm. Runt 50 000 portioner i månaden kommer därifrån. Om Rosenlund får behålla uppdraget avgörs alltså i en kommande upphandling.

Senast den 31 mars ska landstingsfullmäktige fatta beslut om ”vägval” för Södersjukhusets och SLSO:s upphandling.

En särskild måltidsutredning kommer också att tillsättas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News