Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Losec och Lanzo förlorar sin subvention

Publicerad: 19 januari 2006, 09:24

Flera läkemedel mot magsyra som Lanzo, Pariet, Losec och Losec Mups förlorar sin subvention. Samtidigt begränsas subventionerna för Nexium enligt ett beslut av Läkemedelsförmånsnämnden, LFN. Däremot får kopior av Losec subventioneras också i framtiden.


LFN har granskat hela sortimentet för läkemedel som används vid sjukdomar orsakade av magsyra och på nytt prövar vilka läkemedel som ska vara subventioneras.

Beslutet, som offentliggjordes i dag, innebär att kopior av Losec och Pantaloc får behålla sina subventioner. Däremot förlorar de snarlika läkemedlen Lanzo, Pariet, Losec och Losec Mups sina subventioner. Dessa läkemedel tillhör den senaste generationen läkemedel på detta område, de så kallade prutonpumpshämmare som i dag är den helt dominerande behandlingen mot magsår.

Slopandet av subventioner för Lanzo och Pariet innebär enligt LFN:s beräkningar att 110 miljoner kronor frigörs till annan läkemedelsbehandling.

Enligt den bedömning som LFN har gjort är prisskillnaderna mellan Loseckopiorna och liknande läkemedel mycket stora trots att den medicinska effekten är likvärdig.

- Flera av de här läkemedlen ger en mycket högre behandlingskostnad än Loseckopiorna utan att de gör mer nytta för patienterna. Det är inte rimligt att läkemedel med snarlik effekt ska subventioneras om de varierar så kraftigt i pris, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Samtidigt förlorar de så kallade H2-blockerarna som Zantac sin subvention. LFN anser att lindriga besvär som sura uppstötningar och halsbränna inte ska subventioneras av staten.  Beslutet börjar gälla från den 1 maj 2006.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev