Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Löste knivig situation med liten metallplatta

Publicerad: 29 augusti 2013, 12:21

ORTOPEDIVECKAN: Patienten hade så kraftiga parkinsonsymtom att han skakade loss metallplattan som satt fäst i hans överarm. Ortopeden löste situationen med ett ovanligt ingrepp.


Mannen i 80-årsåldern hade grav parkinson och när han bröt armen skakade han så mycket att huden sprack och benet stack ut.

Per Berg, ortoped på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, satte en metallplatta för att stabilisera, men skakningarna var så kraftiga att mannen efter bara en dag hade skakat av sig den.

– Två dagar senare hade allt gått åt skogen. Benet var ännu mer trasigt än tidigare, berättar Per Berg.

Han kände sig uppgiven och visste först inte vad han skulle göra.

Ett möjlighet var att sätta en spik. Men det alternativet tilltalade inte honom.

– Om patienten hade skakat sönder spiken hade det bara blivit mos kvar av armen.

Patienten hade fruktansvärt ont och Per Berg kände att situationen var hopplös. Men sedan kom han att tänka på en artikel han läst av den amerikanska ortopeden Jeff Mast.

I artikeln beskrevs ett ovanligt ingrepp där Jeff Mast i stället för att sätta en metallplatta utanpå benet opererar in plattan i märghålan.

Per Berg bestämde sig för att pröva tekniken.

Han opererade in en liten metallplatta i märghålan i överarmens ben. Utanpå benet skruvade han fast en längre metallplatta.

– För att stabilisera ytterligare skruvade jag både genom hålen på plattan utanpå och på den inuti.

Benet höll och det sår mannen hade läkte. Så småningom lossnade den yttre plattan något i ena änden, men mannen var nöjd och ville inte ha någon ny operation.

I ett seminarium på ortopediveckan i morgon, fredag, ska Per Berg berätta om operationen. Då ska även andra framstående ortopeder berätta om hur de har hanterat kniviga situationer.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev