Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lovande resultat för cancerläkemedel vid MS

Publicerad: 14 februari 2008, 09:56

Behandling med Mabthera, rituximab, minskade antalet inflammationshärdar i hjärnan hos patienter med MS, enligt en ny amerikansk studie. Resultaten tyder också på att antalet skov kan minska.


Rituximab är en monoklonal antikropp som söker upp och förstör B-lymfocyter, och används i dag i behandlingen av lymfom och reumatoid artrit. På senare tid har det vetenskapliga stödet ökat för att B-lymfocyter spelar en viktig roll även i uppkomsten av multipel skleros, MS, och därför studeras läkemedlet nu i behandlingen även av denna sjukdom.

Nu publicerar forskare vid University of California i San Francisco, USA, en fas 2-studie i tidskriften New England Journal of Medicine. De 104 patienterna som deltog i studien slumpades till en av två grupper - 69 fick 1000 mg rituximab intravenöst två gånger, med två veckors mellanrum – och 35 fick placebo.

Undersökning med magnetkamera visade att antalet inflammationshärdar var mindre hos patienterna som fick rituximab, och detta höll i sig i 48 veckor. Andelen patienter som hade skov av sjukdomen var signifikant mindre: efter 24 veckor hade 14,5 procent i rituximabgruppen drabbats av detta, jämfört med 34,2 procent av dem som fått placebo. Efter 48 veckor var motsvarande siffror 20,3 procent jämfört med 40 procent.

Efter första infusionen var det vanligare med biverkningar bland dem som fick rituximab, de flesta var milda eller medelsvåra.

Forskarnas slutsats är att behandlingen minskar förekomsten av inflammationshärdar, och de skriver att studien visar att B-lymfocyterna verkligen är inblandade i uppkomsten av MS. Studien var dock inte designad för att utvärdera långtidseffekterna av rituximab.    New England Journal of Medicine 2008; 358: 676-688

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev