Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lovande resultat för ny behandling mot reumatism

Publicerad: 28 mars 2008, 14:22

En ny behandlingsprincip mot reumatoid artrit, blockad av interleukin 6, visar lovande resultat i en studie som redovisas i dagens nummer av tidskriften Lancet.


Interleukin 6 är en så kallad cytokin som har en central roll i många av kroppens immunologiska och inflammatoriska reaktioner. Molekylen är också måltavla för en ny typ av läkemedelsbehandling vid reumatoid artrit.

Bland annat har företaget Roche utvecklat en monoklonal antikropp, tocilizumab, som nu utvärderats i en fas 3-studie på 623 patienter med måttlig till svår reumatoid artrit. Undersökningen som är utförd av forskare vid bland annat universitetet i Wien, Österrike, redovisas i dagens nummer av tidskriften Lancet.

I studien fick alla patienter metotrexat som grundbehandling. Ungefär en tredjedel av patienterna fick dessutom tocilizumab i en hög dosering, en tredjedel fick läkemedlet i en lägre dos och en tredjedel fick placebo.

59 procent av patienterna i högdosgruppen och 48 procent av patienterna i lågdosgruppen uppnådde efter 24 veckors behandling en symtomförbättring på minst 20 procent enligt de så kallade ACR20-kriterierna. Motsvarande siffra i placebogruppen var 26 procent.

Lancet 2008; 371: 987-997

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev