Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lovande resultat med genterapi vid hudcancer

Publicerad: 1 september 2006, 06:46

Forskare vid National Cancer Institute i USA har gjort lovande försök med genterapi mot hudcancer. Två män med långt framskriden cancer är efter ett och ett halvt års behandling med den nya tekniken helt friska.


Resultaten publiceras i dag online av tidskriften Science. Bakom studien står bland andra den välkände cancerforskaren Steven Rosenberg, vid statliga National Cancer Institute .

Tillsammans med sina medarbetare har han visat att den genterapi mot cancer som många satt förhoppningar till verkligen kan fungera på människor.

Tekniken går ut på att immunförsvarets egna T-mördarceller genmanipuleras så att de får receptorer som "känner igen" de aktuella cancercellerna och på så sätt kan angripa dem.

Forskarna har bland annat prövat tekniken på två män som båda hade långt framskriden hudcancer. Drygt ett och ett halvt år efter behandlingen, då forskarna genförändrat T-mördarceller i männens eget blod, är männen helt friska.

Enligt forskarna pekar studien på att den här typen av genterapi har potential att fungera som behandling av cancer. Men det kommer att dröja länge innan tekniken blir verklighet inom den vanliga cancersjukvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News