Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Luftföroreningar dödar fler än väntat

Publicerad: 1 Februari 2007, 21:34

Kvinnor som lever i miljöer med höga halter av luftföroreningar har markant ökad risk att drabbas av och dö i hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en stor studie som publiceras i dagens nummer av New England Journal of Medicine.


I studien ingår över 65 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år, från 36 olika städer i USA. De ingick i en större studie: Women’s Health Initiative Observational Study. Vid studiens början hade kvinnorna ingen diagnostiserad hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna, som är knutna bland annat till University of Washington, följde kvinnorna i nio år för att se hur många som fick stroke, hjärtinfarkt, behandling med kranskärlskirurgi och hur många som dog av hjärt-kärlsjukdomar. De kopplade denna information till nivåerna av luftföroreningar i de områden där kvinnorna bodde.

Det visade sig att högre nivåer av luftföroreningar, speciellt halterna av små sotpartiklar, var ett större hot mot hälsan än man tidigare trott.

Partikelhalten mättes i mikrogram per kubikmeter och nivåerna i städerna där kvinnorna bodde hade nivåer på mellan 4 och nästan 20 mikrogram per kubikmeter. En ökning med 10 enheter på den skalan ledde enligt studien till att risken att dö i hjärt-kärlsjukdom ökade med hela 76 procent. Detta efter att forskarna hade korrigerat resultaten för exempelvis rökning, blodtryck och kolesterolhalt. Att under lång tid utsättas för höga partikelhalter ökade också risken för hjärt-kärlhändelser som stroke och hjärtinfarkt.

Forskarna kunde förutom att se skillnader i riskerna mellan de olika städerna, också se skillnader mellan olika områden i en och samma stad.

Forskarna drar slutsatsen att lång tids exponering för höga nivåer av luftföroreningar är kopplat till hjärt-kärlsjukdom och död i sådana sjukdomar. De såg även att skillnaderna inom en stad tycktes vara större än mellan de olika städerna.

New England Journal of Medicine 2007;356:447–458

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev