Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Luftföroreningar möjlig riskfaktor för stroke

Publicerad: 31 oktober 2005, 09:18

När det förekommer höga halter av luftpartiklar kan det öka risken för hjärninfarkt, enligt en ny amerikansk studie.


Det har tidigare visats ett samband mellan höga halter av luftpartiklar och en ökad risk för hjärtsjukdom och hjärtdödlighet. Forskare vid bland annat Harvard School of Public Health i Boston, USA, har nu funnit ett samband mellan strokerisk och luftföroreningar.

I studien användes uppgifter om drygt 150 000 äldre personer i nio amerikanska städer. Samtliga hade tagits in på sjukhus för en stroke - antingen en propp i hjärnan eller en hjärnblödning. Dessutom samlades data in om halten av små partiklar, från exempelvis avgaser och fabriker, samma dag och de två dagarna före inläggningen på sjukhus.

Forskarna fann en liten, men signifikant, riskökning för att drabbas av en propp i hjärnan dagar med höga nivåer av partiklar i luften. Däremot syntes ingen ökning när det gällde hjärnblödning.

Risken för propp i hjärnan dagar med mycket partiklar i luften var enligt studien visserligen bara förhöjd med 3 procent. Men det kan ändå ha stor betydelse, hävdar en av forskarna, Gregory Wellenius.

- Det låter inte mycket, en liten riskökning, men om du tänker på hur många människor som är i riskzonen för stroke, kan den absoluta ökningen vara ganska stor, säger Gregory Wellenius till webbplatsen medicinenet.com

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev