Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lund förlorar hela Norrlands barnhjärtkirurgi

Publicerad: 17 maj 2006, 13:18

Norrlandstingen ska köpa barnhjärtkirurgi från Göteborg istället för Lund. Beslutet kommer olägligt för verksamheten i Lund som just fått mer resurser.


Fyra landsting i norra Sverige ska hädanefter i första hand remittera sina barnhjärtkirurgipatienter till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i stället för till Universitetssjukhuset i Lund. Anledningen är att Göteborg är billigare.

Beslutet kommer samtidigt som barnintensiven i Lund har fått resurser till två nya intensivvårdsplatser och fyra så kallade intermediärvårdsplatser, ett mellanting mellan en intensivvårdsplats och en vanlig vårdplats.

- Vi tycker att det är olyckligt att Norrlandstingen tar det här beslutet just i det här skedet, säger Sune Johansson, verksamhetschef för barnhjärtkirurgin vid Universitetssjukhuset i Lund.

Torbjörn Midunger, förbundsdirektör vid Norrlandstingens regionförbund, räknar med en besparing på mellan 1 och 2 miljoner kronor om året. Besparingarna ska framför allt ske genom så kallad mängdrabatt som landstingen får genom att de även köper in till exempel njurtransplantationer från Göteborg.

Sune Johansson i Lund däremot räknar med ett inkomstbortfall på omkring 12 miljoner kronor på ett år.

- Nu satsar vi på att få in patienter från utlandet i stället, säger han.  Norrlandstingens regionförbund  omfattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev