Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lund först med ny metod för hjärtkirurgi

Publicerad: 17 september 2007, 13:57

En 16-årig pojke blev i fredags först i Sverige att få en ny pulmonalisklaff inopererad via kateter. Ingreppet genomfördes vid Universitetssjukhuset i Lund.


I Sverige har ingreppet fram tills i fredags endast skett genom öppen kirurgi. Nu fördes den nya klaffen in via kateter från ljumsken och sattes på plats i utrymmet mellan höger kammare och lungartären via en ballongvidgning.

Fördelarna med den nya metoden, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande, är att den typ av biologiska klaffar som det här är fråga om har en begränsad livslängd. Ingreppet måste därför upprepas med jämna mellanrum, och när en teknik med kateter används är det skonsammare mot patienten än om öppen kirurgi måste användas.

– I dag överlever 99 procent av alla barn med medfödda hjärtfel. Om ett antal år kommer de att utgöra en stor andel av alla dem som behöver hjärtkirurgi. Katetertekniken avlastar hjärtkirurgin och ger mer skonsam behandling åt patienten, säger Sune Johansson, barnkirurg vid universitetssjukhuset i Lund och den som tagit initiativ till att den nya metoden införs i Sverige.

Läs mer om ingreppet på sjukhusets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News