Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lund kan mista rikssjukvårdsuppdrag

Publicerad: 13 mars 2013, 10:10

Foto: Roger Lundholm

Brist på specialistsjuksköterskor på barnintensiven i Lund hotar sjukhusets möjligheter att få behålla rikssjukvård, befarar läkare.


Om Skånes universitetssjukhus i Lund ska kunna behålla rikssjukvårdsuppdraget inom barnhjärtkirurgi måste de 33 sjuksköterskor som sagt upp sig i protest mot ett nytt avtal, snabbt ersättas med samma höga kompetens, något som är svårt, enligt Per Westrin, medicinskt ansvarig på barnintensiven, Biva i Lund.

–  Det finns inte en chans att vi skulle kunna rekrytera 33, om ens tio, nya medarbetare med den kompetensen. Vad tänker man med, om man låter dem gå, säger Per Westrin till Sydsvenskan.

Den första april går tiden ut för de sjukhus som vill ansöka om rikssjukvård inom barnhjärtkirurgi. Ett uppdrag som i dag has av Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska i Göteborg och som gäller till den 30 juni 2014.

Vilka sjukhus som därefter får förtroende att bedriva denna högspecialiserade vård fattas av rikssjukvårdsnämnden vid Socialstyrelsen.

På barnintensiven i Lund är oron stor för att de inte får behålla specialiteten.

–  Som medicinskt ansvarig är jag djupt oroad. Som läkare och medmänniska är jag beklämd. Som skattebetalare är jag förbannad, säger Per Westrin.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev