Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lund stoppar cancermedel

Publicerad: 20 februari 2008, 10:36

Carsten Rose, verksamhetschef vid onkologkliniken på Universitetssjukhuset i Lund, stoppar av kostnadsskäl behandling med tre cancermedel. Beslutet får kritik.


I ett brev till medarbetare på kliniken meddelar Carsten Rose att den strategi kliniken har haft för användning av cancermedlen Erbitux, Avastin och Alimta inte fungerat. Därför stoppade han den 6 februari med omedelbar verkan nyrekrytering av patienter för behandling med dessa medel.

Bengt Glimelius, onkologiprofessor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Solna, ser beslutet som tveksamt.

– Det är belagt att Erbitux och Avastin är fördelaktigt för vissa patienter i tillägg till sedvanlig behandling. Man måste ha en restriktiv syn på dessa nya och mycket dyra läkemedel, men att göra den här typen av idiotstopp är inte bästa strategi, säger Bengt Glimelius.

Professor Jan Liliemark, vetenskapligt kvalitetsansvarig vid Läkemedelsverket,  kritiserade för några år sedan Carsten Rose för att ha stoppat användning av bröstcancermedlet Herceptin. Han anser att det är etiskt diskutabelt att inte använda enskilda godkända läkemedel för att spara pengar.

– Man kan inte tala om jämlik vård om olika landsting, eller enskilda sjukhus, beslutar sig för att stoppa användning av vissa läkemedel, säger Jan Liliemark.

Ser andra alternativ som sämre
Mef Nilbert, professor vid onkolog­kliniken i Lund, är också kritisk, även om hon visar viss förståelse.

– Sedan länge har jag hoppats att någon ska våga ta den ekonomiska diskussionen, att politikerna ska kunna ge oss en prislapp på vad cancervården ska få kosta och en budget som är anpassad till verkligheten. Att diskutera ekonomi med enskilda patienter är oetiskt, säger hon.

Carsten Rose själv säger att läkemedelsstoppet är en nödåtgärd för att kliniken ska klara sin budget.

– Beslutet är förstås inte etiskt försvarbart, men vi saknar pengar på onkologiska kliniken. Om patienterna måste åka till Malmö för att få behandling så är det en konsekvens som vi får ta, säger Carsten Rose.

– Detta är delvis ett sätt för mig att väcka debatt i frågan, eftersom de ekonomiska ramarna är ett reellt problem.  Jag har övervägt alternativ som att säga upp personal, minska antalet vårdplatser och att dra in utgifter för andra läkemedel, men det får ännu större konsekvenser.

Relaterat material

Patienter får sämre vård när nya cancermedel stoppas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev