Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lungcancer upptäcks tidigt med datortomografi

Publicerad: 26 oktober 2006, 11:52

Dödligheten i lungcancer skulle minska dramatiskt om årlig screening med datortomografi infördes, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Sammanlagt 31 567 personer har ingått i en över tio år lång studie som genomförts vid 38 sjukhus i sju olika länder. Deltagarna var äldre än 40 år och valdes ut inom kända riskgrupper: rökare, passiva rökare samt personer som i yrket utsattes för asbest eller radioaktiva ämnen.

Samtliga deltagare undersöktes en gång om året med datortomografi, vilket ledde till att 484 fall av lungcancer upptäcktes. Av dessa var 85 procent, 412 stycken, fortfarande i stadium 1. Det innebär att tumören är begränsad och inte spridit sig utanför lungan – och att det fortfarande finns stora möjligheter till framgångsrik behandling.

Lungcancer har en mycket dålig prognos, med en förväntad tioårsöverlevnad på ungefär 10 procent. Men i den aktuella studien var tioårsöverlevnaden hela 92 procent bland dem som opererades, tack vare den tidiga diagnosen.

Studiens huvudförfattare, Claudia Henschke vid Weill Cornell Medical Center i New York, USA, säger i ett pressmeddelande att studien kan innebära en dramatisk minskning av antalet dödsfall i lungcancer.

Enligt forskarnas beräkningar skulle en årlig screening med datortomografi dessutom vara minst lika kostnadseffektiv som mammografi – bland annat för att det är mycket billigare att operera lungcancer tidigt, i stadium 1, än då cancern hunnit sprida sig.

New England Journal of Medicine, 2006; 355: 1763-1771

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev