Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lungor med bra flås minskar demensrisk

Publicerad: 23 maj 2006, 09:16

Risken att drabbas av Alzheimers sjukdom minskar med en god lungfunktion, enligt en ny svensk studie.


Forskarassistent Xinxin Guo vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har i sina studier utgått från den så kallade Kvinnoundersökningen i Göteborg, en befolkningsstudie som har pågått sedan 1968.

De 1291 kvinnorna var i medelåldern när deras lungfunktion mättes första gången, 1974 och 1980. Mätningarna upprepades sedan flera gånger fram till år 2000.

Resultaten visar att det finns ett tydligt statistiskt samband mellan lungornas funktion och risken för Alzheimers sjukdom.  147 av kvinnorna i studien utvecklade demens och av dem hade 96 Alzheimers sjukdom. Ju bättre lungfunktion kvinnorna hade när de var i medelåldern, desto mindre var risken att de skulle insjukna i alzheimers. Riskminskningen var betydande - för varje 20 procents bättre lungfunktion minskade risken för alzheimers med 25 procent.

Forskarna publicerar sina resultat i tidskiften Neurobiology of Aging. De framför teorin att sambandet beror på att en dålig lungfunktion minskar syretillförseln till hjärnan, vilket i sin tur ökar risken för demens.

Professor Ingmar Skoog, som också är en av författarna till studien, konstaterar att studiens resultat pekar på vikten av att upprätthålla en god lungfunktion. Med regelbunden träning och nej tack till rökning går det att själv påverka risken att drabbas av demens.

Maja Florin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev