Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lycka kan motverka riskfaktorer för hjärtsjukdom

Publicerad: 20 april 2005, 13:33

Lycka kan ha positiv inverkan på flera faktorer som påverkar hjärt-kärlhälsan. Det anser brittiska forskare som presenterar sina resultat i nätupplagan av tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.


Depressioner har i tidigare studier bland annat visat sig vara förknippat med tidig dödlighet, ökad risk för kranskärlssjukdom och diabetes typ-2.

Forskarna som arbetar vid University College London, London, Storbritannien, utförde en studie för att undersöka om, och i så fall hur, positiva känslor kan kopplas till faktorer som inverkar på hjärt-kärlhälsan. Till studien hämtades 216 medelålders män och kvinnor som även deltog i en studie kallad Whitehall II, där man mätte lycka vid olika tillfällen, såväl under arbetsdagar som lediga dagar.

Forskarna mätte puls och blodtryck, samt halterna av stresshormonet kortisol i saliven och fibrinogen i blodet.

Studien visar att den femtedel av deltagarna som uppnådde högst värden när det gäller lycka hade 32,1 procent lägre kortisolnivåer i saliven än den fjärdedel som hade lägst lyckonivå.

Bland män fann man även att lycka kunde kopplas till en lägre genomsnittlig puls. De lyckligaste deltagarna som genomgick stresstester i laboratorium visade sig också ha lägre halter av fibrinogen i blodet, jämfört med individer som hade lägst lyckonivåer.

Forskarna anser med anledning av resultaten att känslan av välmående kan kopplas till fysisk hälsa, samt resultera i skillnader när det gäller kardiovaskulära riskfaktorer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev