Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyckad ansiktstransplantation genomförd

Publicerad: 16 februari 2009, 12:03

En kvinna i USA som genomgick en ansiktstransplantation i december har nu lämnat sjukhuset och mår bra.


Transplantationen utfördes på en klinik i Cleveland i USA av plastikkirurger som förberett ingreppet i 20 år. Näsa, kindben, vener och nerver var några av de ansiktsdelar som fördes över från en död kvinnlig donator.

Kvinnan, som fick det nya ansiktet, hade fått sitt eget ansikte svårt skadat efter en olycka.

– Hon kan andas genom näsan, känner lukter och smaker som hon inte kunnat känna tidigare. Hon kan också äta fast föda och dricka direkt ur en kopp och en mugg, vilket var omöjligt för henne tidigare, berättade Maria Siemionow, ledare för forskargruppen som genomförde transplantationen, under den pågående AAAS-konferensen i Chicago, uppger Svenska Dagbladet.

Men, enligt Maria Siemionow, har kvinnan inte visat sig för någon annan än den närmaste familjen ännu.

– Att få ett svårt skadat ansikte utbytt mot ett nytt innebär en oerhört stor omställning för patienten själv och också de anhöriga, sade Maria Siemionow, enligt tidningen.

Kliniken i Cleveland har fått ett etiskt godkännande att utföra ytterligare två transplantationer. Enligt Svenska Dagbladet har det tidigare gjorts tre kända ansiktstransplantationer. Bland annat på en fransk kvinna som fick sitt ansikte skadat av ett hundbett.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev