Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyckad rekryteringssatsning på studenter

Publicerad: 16 augusti 2018, 05:00

Nu vill Sahlgrenska utvidga anställningsformen sjuksköterskeassistent för att locka fler sjuksköterskor till sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

När verksamhetschefen på Medicin, geriatrik och akutmottagning på Östra sjukhuset i våras tog initiativet och hittade på tjänsten sjuksköterskeassistent, en tjänst exklusiv för sjuksköterskestudenter som gått färdigt termin fem, stötte hon först på patrull. Vårdförbundet befarade att den ordinarie personalen under de tuffa sommarmånaderna skulle belastas ytterligare med att handleda en sjuksköterskestudent. Men med facit i hand kom oron på skam. Studenterna blev en tillgång – och verkar dessutom vara positiva till att komma tillbaka.

– Vi kommer absolut att utöka satsningen till nästa sommar, säger Maria Taranger, verksamhetschefen som kläckte idén.

Syftet var aldrig att stärka bemanningen, utan att locka svårrekryterade sjuksköterskor till avdelningarna.

– Vi ville locka hit dem, få dem att trivas och knyta an till oss, säger Maria Taranger. Dessutom skulle tjänsten vara ett bra sätt att komma in i sjuksköterskearbetet.

Hon jämför med läkarstudenterna som från termin nio har möjligheten att arbeta som läkare och därmed successivt komma in i yrkesrollen.

– Den möjligheten har ju inte sjuksköterskestudenter. Den här tjänsten ger en chans att få träna på de sjuksköterskespecifika arbetsmomenten.

En som sökte och fick en av tjänsterna, på diabetesavdelning 355 på Östra sjukhuset, var Linda Björkner som läser till sjuksköterska på Högskolan i Skövde. Sedan början av juni har hon arbetat tillsammans med sjuksköterskorna i den nyuppfunna rollen, där hon bland annat hållit i ankomstsamtal med patienter, dokumenterat och iordningställt och administrerat infusioner och injektioner tillsammans med ansvarig sjuksköterska.

– Jag tyckte att det verkade spännande att få testa yrket på det här sättet innan man är klar, säger hon. Det har varit väldigt lärorikt. Till exempel dokumentation får man inte träna på så mycket under utbildningen.

När Linda Björkner inom kort påbörjar sin sista termin känner hon sig betydligt tryggare i sin roll, och har fått en del mängdträning i att sätta infarter. Hon är varmt välkommen att söka en tjänst på avdelningen som färdig sjuksköterska, hälsar vårdenhetschefen, som gärna vill ha henne tillbaka.

– Jag är absolut intresserad, säger Linda Björkner, som har en c-uppsats och en slutpraktik kvar. Sedan får man ju se var man är då, efter examen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev