fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyckad samverkan över landstingsgränserna

Publicerad: 26 april 2017, 08:47

Fredrik Romare, programledare för samverkande processer i sydöstra sjukvårdsregionen. Regionen består av Region Östergötland, Landstinget i Kalmar län och Region Jönköpings län. Foto: Jens Krey

Släpp prestigen och revirtänkandet! Det är några av tipsen för lyckad e-hälsosamverkan från sydöstra sjukvårdsregionen.

Ämnen i artikeln:

VitalisRegion ÖstergötlandRegion Jönköpings länRegion Kalmar län

JK


Det finns många vinster med samverkan, inte minst när det kommer till e-hälsoarbete. Det konstaterade Fredrik Romare, programledare för samverkande processer i sydöstra sjukvårdsregionen, i sin föresläsning på Vitalismässans andra dag.

Det spar arbete och möjliggör delande av kunskap och utbildningar. Ju mer lika landsting och regioner är i nuläget, desto enklare blir framtida samarbete. Men det är såklart inte enkelt utan kräver tålamod och tar tid, fortsatte han.
Sydöstra sjukvårdsregionens framgångsrecept bygger bland annat på en total samsyn i nyttan av samverkan mellan de tre landstings- och regiondirektörerna. Sjukvårdsregionen har också en samverkansmodell där roller, organisation och mandat ser likadana ut från topp till botten. Det vill säga varje nivå av exempelvis tjänstemän eller verksamhet samverkar med en likvärdig nivå, med liknande förutsättningar, i de två andra landstingen. Den enda ytterligare överbyggnaden är programledaren, det vill säga Fredrik Romare, och en kommunikatör.

Fredrik Romare tog upp både elektronisk remiss och den nationella patientöversikten, NPÖ, som två projekt där sjukvårdsregionens samverkansmodell burit frukt. Elektronisk remiss är i nuläget i skarp drift mellan elva kliniker i sjukvårdsregionen och kommer till sommaren att börja gå över från pilotprojekt till att börja implementeras i verksamheterna.

När det kommer till NPÖ så är sjukvårdsregionen överens om att arbeta mot ett mer lika gränssnitt, använda samma språk och att öka användningen. Något som i förlängningen minskar faxandet.

De lärdomar som sjukvårdsregionen dragit av drygt fem års samverkan är bland annat att de olika besluten i ett projekt bör tas ungefär samtidigt i alla regioner/landsting och nivåer. Det är också viktigt att hela ledningen är med och har mod att fatta beslut, även om det ibland handlar om att kasta sig ut i okänd terräng.

Enligt Fredrik Romare är det också viktigt att släppa prestigen och att inse att det kanske inte går att få det totalt lika mellan landstingen och regionerna, ungefär 30 procent kommer inte att bli lika, resonerade han. För att i sammanhanget hantera högt ställda förväntningar rådde han åhörarna att ha en dialog med ledningen samt att vara inställda på att det ändå tar tid. Även om den politiska ledningen först är inställda på att allt ska vara lika kan den med tiden förstå att det ändå räcker med en likvärdighet.

Fredrik Romare rådde slutligen åhörarna till att försöka hitta en naturlig samverkan, bygga den på sina starka sidor och att synliggöra sina framgångar. Och. Börja inte med det svåraste.

– Det kommer ändå inte att vara skitlätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev