måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyckad satsning på utbildning inom psykoterapi

Publicerad: 1 mars 2013, 14:15

Regeringens satsning har lett till att 240 personer inom vården har utbildat sig inom psykoterapi. Men bristen på psykoterapeuter kommer att fortsätta.


Regeringens satsning på psykoterapeutisk kompetens inom sjukvården föll väl ut. Det anser Socialstyrelsen efter att ha gjort en slutredovisning.

Sedan 2009 har Socialstyrelsen delat ut 15 miljoner per år till landstingen. Syftet är att få fler som jobbar inom sjukvården att utbilda sig inom psykoterapi, antingen genom legitimationsgrundande psykoterapiutbildningar eller påbyggnadsutbildningar för handledarkompetens inom psykoterapi.

Regeringens mål med satsningen är att öka tillgången på psykologisk behandling, och här anser Socialstyrelsen att pengarna har hamnat rätt.

Nästan 240 personer har sedan 2009 vidareutbildat sig till legitimerade psykoterapeuter eller handledare. Målet var 300.

– Landstinget satte själva målet att 300 av befintlig personal skulle utbildas och resultatet 240 tycker jag är mycket bra, säger Birgitta Greitz, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande från myndigheten.

I slutredovisningen konstateras bland annat att i hälften av landstingen uppfattas tillgången till psykologisk behandling som god till mycket god.

De anställda ska dessutom vara nöjda med att ha fått möjligheten att utbilda sig vidare, enligt slutredovisningen.

Men behovet av psykoterapeuter kommer att vara fortsatt stort även framöver, befarar Socialstyrelsen. Det beror bland annat på att många går i pension.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev