Nyheter
Lyckat försök med databas för läkemedelsinformation
Publicerad: 21 november 2006, 11:00
Få driftstörningar och enklare att hitta aktuell information. Så tycker testkörare om det första halvåret med Sil, en databas för läkemedelsinformation.
Morgan Lundell är distriktsläkare på Kungshälsan i Huskvarna och vårdcentralens ansvarige för den första provdriften av Sil, Svensk informationsdatabas för läkemedel. Vårdcentralen har testkört Sil sedan den 15 maj i år, se Dagens Medicin nr 18/06.
– Det har slagit väl ut. Vi känner att vi fått uppdaterad information och tycker att systemet hållit vad det lovat, säger han.
Enligt Morgan Lundell har systemet haft få barnsjukdomar i form av driftsstörningar och svårigheter med att få vårdcentralens journal- och operativsystem att fungera ihop rent tekniskt med databasen.
Ger lätt tillgång till Fass
Den största fördelen enligt honom är att han som förskrivare fått tillgång till Fass i fulltext via datorn. Texterna är uppdelade i underrubriker som användaren kan klicka på för att snabbt hitta den information hon eller han söker. Det kan till exempel handla om hur ett läkemedel interagerar med andra läkemedel eller vilka rekommendationer som gäller vid graviditet eller amning.
– Det känns som att jag har på fötterna när jag skriver ut ett preparat. Förhoppningsvis märker också patienterna det i konsultationen.
En funktion som Morgan Lundell fortfarande saknar är hjälp med att välja läkemedel utifrån vilket alternativ som är billigast för dagen. I dag kan han se om läkemedlet finns med på landstingets lokala lista över rekommenderade läkemedel. Men för en ren prisjämförelse måste han fortfarande leta upp varje läkemedels aktuella pris själv.
– Det har jag inte tid med i min arbetsvardag, förklarar Morgan Lundell.
I slutet av november ska hela primärvården i Jönköpings läns landsting ha gått över till att använda databasen permanent. Från årsskiftet och framåt ska övriga landsting med samma journalsystem som Jönköping, Medidoc, ansluta. De berörda områdena är Stockholm, Västra Götaland, nordvästra Skåne och Gotland. Tanken är att Sil i framtiden också ska kunna användas med andra journalsystem och att fler landsting då kan ansluta sig.
Centralt ansvariga har försökt utvärdera införandet av Sil via en enkät till användarna, men eftersom det kom in få svar ska databasen i stället utvärderas genom djupintervjuer. Resultatet väntas vara klart under våren 2007.
Sil betalas gemensamt av alla landsting
■ Förkortningen Sil står för Svensk informationsdatabas för läkemedel.
■ Den innehåller information från bland annat Nationellt produktregister för läkemedel, NPL, samt Fass och lokala rekommendationslistor.
■
Informationen uppdateras för närvarande varannan vecka.
■
Hur informationen i Sil ser ut på datorskärmen kan variera beroende på vilket journalsystem som används.
■
Databasen betalas gemensamt av alla landsting, även de landsting som ännu inte använder Sil.