Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyckat projekt med mentorer

Publicerad: 17 oktober 2007, 12:47

Inom projektet Professions­kollegor har tio läkare med utländsk bakgrund fått en etablerad läkare som mentor. Projekt­deltagaren Marianne Hanna tror att hon kommer att komma ut på den svenska arbetsmarknaden snabbare tack vare stödet.


Marianne Hanna tog sin läkar­examen i Egypten 2001 och började efter AT specialisera sig för att bli barnläkare. Men innan hon hann bli färdig kom hon för två år sedan till Sverige och jobbar nu för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Hon är en av de tio läkare med utländsk bakgrund som genom projektet Professionskollegor fått en etablerad läkare som mentor.

– Det är jättegivande! Ibland är det lättare att fråga någon hur saker fungerar än att ta reda på allting själv och ibland behöver man råd och stöd, någon som säger ”du är duktig, du kommer att klara det här”, säger hon.

Självklart att ställa upp

Marianne Hannas mentor är Heba Shemais, överläkare på anestesikliniken vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Att hon också har utländsk bakgrund gör det lättare att se att det kan gå bra för mig också, säger Marianne Hanna.

För Heba Shemais, som även är ordförande för Ilis, Internationella läkare i Sverige, var det självklart att ställa upp som mentor.

– Jag anser att den främsta orsaken till att man lyckas är att man har bra handledning redan från början. Så var det i mitt fall, jag hade en jättebra handledare och det är hennes förtjänst att jag i dag är narkosläkare – det jag verkligen ville bli.

Inom projektet ordnades några möten där de deltagande läkarna träffades. Sedan har mentor och adept träffats en gång i månaden på egen hand.

– Vi lade fast en plan första gången vi träffades och skrev ner vad vi hade för förväntningar på varandra och vad vi ville få ut av de här mötena. Vi skrev en form av kontrakt för hur vi skulle uppnå målen i planen. Och trots att vi kommer från samma land pratade vi bara svenska, för att Marianne skulle få träna, berättar Heba Shemais.

Via sin mentor fick Marianne Hanna också möjlighet att praktisera på Capio S:t Görans sjukhus, något som de båda framhåller som mycket viktigt.

– Det krävs när de utländska läkarna ska göra muntlig tentamen, de ska kunna undersöka patienter och kunna sättet att arbeta, säger Heba Shemais.

Har fått ut mycket av projektet

Marianne Hanna har under projekttiden läst svenska för vårdpersonal och klarade nyligen Tule-provet, det medicinska kunskapsprov som är ett av kraven för att kunna få svensk läkarlegitimation. Nu ska hon söka AT.

Även Heba Shemais tycker att hon fått ut mycket av projektet.

– Det har gett mig jättemycket att få se en så fantastiskt ambitiös tjej, som påminner mycket om mig själv, jag var i samma situation för 25 år sedan. Min glädje när hon satt och skrev Tule-provet var obeskrivlig.

Officiellt är projektet nu avslutat och utvärdering pågår. Under hösten kommer en skrift med tips för den som vill driva ett liknande projekt.

– Vi vet att vissa av våra medlemsförbund är på gång med egna mentorsprojekt. Det är en relativt dyr och personalintensiv verksamhet, samtidigt som den kan ha ett otroligt värde för den som är med, säger Ossian Wennström, projektledare hos Saco.

Heba Shemais och Marianne Hanna planerar att hålla kontakten även framöver.

– Det tror jag absolut att vi kommer att göra, säger Heba Shemais.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev