torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lycklig ST-läkare med forskningsanslag

Publicerad: 20 januari 2016, 06:30

KÄNNS RÄTT. Bethany van Guelpen är mycket nöjd med att få dela sin tid mellan cancercentrum på Norrlands universitets­sjuk­hus och Umeå universitet.

Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Att göra forskarkarriär samtidigt med ST har blivit möjligt i ett samarbete mellan Umeå universi­tet och Västerbottens läns lands­ting. ”Fantastiskt”, tycker en av ST-läkarna som kombinerar klinik och forskande.

Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhusVästerbottens läns landsting

ST-läkare som vill forska ställs ofta inför dilemmat att forskningen fördröjer tiden innan de får specialistkompetens – och den lön som följer med denna.

För att stimulera fler ST-läkare till forskning och få fler unga läkare med akademisk meritering har Västerbottens läns landsting och Umeå universitet skapat modeller för karriär­tjänster som gör det möjligt att både forska och gå specialist­utbildning.

En viktig del i satsningen är att alla ST-läkare som forskar får specialistlön den dag de skulle ha blivit specialistkompetenta om de inte hade forskat.

I dag har 16 ST-läkare olika typer av kombinerade forskartjänster. De flesta arbetar kliniskt på halvtid och forskar lika mycket, fram till doktors­examen, med anställning inom landstinget. På post doc-nivå finns möjlighet till forskning på 30–70 procent i fyra år med landstingsanställning som universitets-ST.

Sedan något år har fyra ST-läkare fått fasta anställningar på universitetet som biträdande lektorer. Tjänsterna delas med klinisk tjänstgöring. En lösning som Umeå universitet är ensamt om.

En av dem som, sedan förra hösten, har denna ovanliga tjänst är ­Bethany van Guelpen. Hon delar sina dagar mellan cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Umeå universitet. Hon är mer än nöjd.

– Det här är fantastiskt. Den biträdande lektorstjänsten innebär att jag har en tydlig akademisk karriärväg. Detta är något som fler universitet borde ta efter, säger hon.

I och med att hon har en halvtidstjänst inom akademin kommer det att ta nio år innan hon är färdig specialist i onkologi.

– Det blir först 2023. Men med det här upplägget får jag specialistläkarlönen redan efter halva tiden. Tidigare har den som forskat parallellt med sin ST straffats och behövt vänta ytterligare flera år innan de får rätt lön.

Hennes forskning som baseras på biobanksstudier om kolorektal cancer har genom lektorstjänsten fått forskningspengar under fyra år. Men hon har också fått bidrag från bland annat Cancerfonden.

Att dela tiden mellan de olika verksamheterna går bra, tycker hon. Än så länge är det forskningen som tar lite mer tid än den borde. Till exempel kan hennes doktorander be­höva handledning även under klinik­veckorna. Men med tiden tror hon att det kan bli tvärtom.

– När jag blir mer kunnig kommer kliniken oftare fråga om inhopp av olika slag, och det är ju svårt att säga nej när man vet att patienter kommer i kläm. Men forskningen kommer jag aldrig att släppa. Det är så himla roligt.

Umeå universitet planerar att utlysa fler biträdande lektorat för unga ST-läkare.

– Vi fokuserar nu på ämnen, både kliniska och prekliniska, där vi vet att vi har svårt med återväxt och nyrekrytering av seniora lärare med läkar­utbild­ning. Ett ämne som kan bli aktuellt är patologi, berättar Patrik Danielson, professor och pro­dekan vid medicinska fakulteten på Umeå universitet.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev