Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyft för s bäddar för maktskifte i Stockholm

Publicerad: 17 juni 2002, 11:17

Moderaterna riskerar att förlora makten i både Stockholms läns landsting och Region Skåne efter valet ihöst. Det visar SCB:s senaste partisympatiundersökning.


Statistiska centralbyrån, SCB, har nu genomfört den sista partisympatiundersökningen inför 2002 års val. Undersökningen visar att socialdemokraterna skulle ta över makten i både Stockholms läns landsting och Region Skåne om det vore val i dag.   Det är framför allt i själva storstadsområdena som socialdemokraterna har gått starkt framåt. Sedan den senaste undersökningen, i november 2001, har partiet ökat med nästan 8 procent till 38,7 procent i Stockholms stad. I Malmö och omgivande kommuner har socialdemokraterna ökat med hela 12 procent till 51,8 procent.

Moderaterna backar kraftigt  Moderaterna backar med 4,5 procent i Stockholms stad och med 7,4 procent i Malmöområdet.  SCB:s partisympatiundersökning genomfördes som intervju med ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval omfattande 9115 röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Intervjuerna gjordes per telefon under perioden den 6 till den 29 maj.  SCB påpekar att partisympatiundersökningar inte är direkt jämförbara med valresultat, bland annat eftersom frågorna inte gäller partival, utan vilket parti den tillfrågade tycker är bäst.

Dan Håfström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev