Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lykopen i tomat skyddade mot prostatacancer

Publicerad: 7 mars 2002, 11:28

Risken att drabbas av prostatacancer var mindre hos individer som åt mycket tomat. Det visar amerikanska forskare i en studie som publiceras i Journal of the National Cancer Institute.


Studien har gjorts av forskare verksamma i Boston, USA. Resultaten visade att intag av tomatprodukter var korrelerat till en minskad risk att insjukna i prostatacancer.  Risken att drabbas av prostatacancer hos individer som intog tomat eller tomatsås oftare än två gånger per vecka minskade med 16 procent respektive 23 procent jämfört med om intaget var mindre än en gång per månad. Riskminskningen kvarstod även om man justerade för intag av frukt och grönsaker samt olivolja.  I studien ingick 47 365 deltagare som fyllde i formulär om sin diet vid tre tillfällen; 1986, 1990 och 1994. Under perioden 1986 till 1998 insjuknade 2841 av dessa individer i prostatacancer.  Att tomatsås skyddar bättre än tomat kan bero på att tarmupptaget av lykopen, det ämne i tomaten som man tror skyddar mot prostatacancer, är bättre om tomaten är kokad/tillagad.

Cecilia Odlind

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev