Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lymfombehandling hjälpte reumatiker

Publicerad: 7 april 2005, 09:28

Två infusioner med läkemedlet MabThera (rituximab) lindrade symtom hos reumatiker, som inte hade blivit hjälpta av TNF-alfa-hämmare. Det visar en fas 3-studie som företagen bakom läkemedlet har gjort.


Rituximab är en monoklonal antikropp som är riktad mot immunförsvarets B-celler, som spelar en viktig roll i den reumatiska inflammationsprocessen. I Sverige är läkemedlet godkänt för behandling av non Hodgkin-lymfom.

I den aktuella studien ingick 520 patienter som hade svårbehandlad reumatoid artrit. De hade tidigare testat TNF-alfahämmare, men inte svarat på eller tålt den behandlingen.

Reumatikerna lottades till att få två infusioner med rituximab med två veckors mellanrum, eller placeboinjektioner. Dessutom behandlades de med metotrexat och kortison. De som fick rituximab blev signifikant bättre symtomlindring än de i placebogruppen.

De vanligaste biverkningarna var huvudvärk och infektioner och inflammationer i övre luftvägarna. Patienterna kommer att följas ytterligare för att utvärdera säkerhetsaspekterna på lång sikt.

Bakom riuximab står företagen Roche, Genentech och Biogen Idec.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev