Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lyxdoktor senaste trenden i USA

Publicerad: 24 oktober 2006, 12:01

Lyxdoktor senaste trenden i USA

Foto: Foto: Photos.com/IBL

Läkarbesökens längd är obegränsade och patienterna kan ringa direkt till sin doktor 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan. Den senaste trenden i USA är lyxläkare - färre patienter som betalar mer för maximal tillgänglighet.


Begrepp som tillgänglighet i primärvården får en helt ny dimension i den relation som välbeställda amerikaner kan ha med sin allmänläkare.

Det är cnn.com som rapporterar om den senaste trenden inom hälso- och sjukvård i USA: Boutique Medicine.

För mellan 11 000 och 13 000 kronor per år erbjuder ett av de ledande företagen inom Boutique Medicine, MDVIP, sina kunder en komplett hälsoplanering, tillgång till sin läkare 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan samt en plånboksstor CD med sina medicinska data.

Bernard Kaminetsky, en av läkarna som arbetar för MEDVIP, berättar att han tar emot tolv patienter om dagen – alltså ungefär lika många som en vanlig svensk allmänläkare. Patienterna har hans privata telefonnummer och kan boka läkarbesök samma dag som de ringer. Sammanlagt tar han emot 600 patienter per år, jämfört med 2 500, som är standard för allmänläkare i USA.

Patienter med ännu fetare plånbok kan köpa sin allmänläkare hos företaget MD2. Delägaren John Moses förklarar systemet så här:

– Tänk dig att din bror, mamma eller pappa vore läkare. Det är vad vi erbjuder.

En MD2- läkare har aldrig hand om fler än totalt 50 familjer, och en familj med fyra medlemmar betalar runt 173 000 kronor per år.

För det priset garanteras fullständig tillgång till en allmänläkare, när som helst och var som helst.

Patienterna uppmanas att ringa direkt till sin doktor när de vill. Läkaren gör hembesök eller åker ut till arbetsplatser om patienterna så önskar, och hjälper även till med att hitta de bästa specialisterna om det skulle behövas.

Systemet med Boutique Medicine har kritiserats eftersom det innebär att personer som har råd att betala får tillgång till bättre vård än andra.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev