Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

M-förslag: Snabbutbilda sjuksköterskor till läkare

Publicerad: 15 oktober 2008, 04:55

M-förslag: Snabbutbilda sjuksköterskor till läkare

Foto: Foto: Photos.com

Inför ett snabbspår till läkar­yrket genom att erbjuda erfarna sjuksköterskor en kortare läkarutbildning. Det föreslår Cecilia Widegren (m).


Det är i en motion till riksdagen som Cecilia Widegren väcker det kontroversiella förslaget om en kortare läkarutbildning för erfarna sjuksköterskor.

I motionen framhåller hon att det fattas många läkare i vården och att både Socialstyrelsen och Läkarförbundet bedömer att bristen kommer att öka de närmaste åren, vilket kan åtgärdas med en kortare läkarutbildning:

”Utan att tumma på kvalitet eller kunskap borde regeringen överväga att låta erfarna sjuksköterskor studera till läkare. Deras utbildning borde kunna förkortas eftersom bland annat sjukhuspraktik är en stor del av deras tidigare utbildning.”

– Jag har blivit kontaktad av flera sjuksköterskor som tyckte att man borde kunna använda sig av deras erfarenheter för att få fler läkare, säger Cecilia Widegren.

Varför är det här ett bra förslag?

– Därför att vi behöver hitta fler vägar att rekrytera läkare. Det duger inte att bara åka till Polen och importera läkare. Vi måste fundera på om vi inte kan använda kompetens som redan finns på plats.

Hur menar du att det skulle gå till att korta läkarutbildningen?

– Det har jag ingen aning om. Det överlämnar jag till dem som är kloka på utbildningsdepartementet att fundera ut.

Leder inte kortare läkarutbildning till att vi får läkare med för lite medicinska kunskaper?

– Är det riskfyllt så ska vi inte göra det. Men det skulle vara bra om vi kunde ta tillvara sjuksköterskornas kunskap och erfarenhet utan att ge avkall på kvaliteten. Jag tycker idén är så pass intressant att vi bör testa den, säger Cecilia Widegren.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm var själv sjuksköterska innan hon utbildade sig till läkare. Hon ser stora fördelar med att sjuksköterskor utbildar sig till läkare.

– Man vet hur vården fungerar och har mycket erfarenhet av patientkontakter. Det hade jag stor nytta av.

Läkarförbundet negativt
Samtidigt dömer hon helt ut förslaget om kortare läkarutbildning för erfarna sjuksköterskor.

– I dag är sjuksköterskeutbildningen starkt inriktad på omvårdnad. Men läkarna måste ha de teoretiska medicinska kunskaperna för att klara sitt yrke.

När sjuksköterskan Eva Nilsson Bågenholm sökte till läkarutbildningen pågick ett försök med just kortare läkarutbildning för sjuksköterskor. Men försöket lades ned efter en utvärdering.

– Det är två olika yrken, med olika kompetensområden. Det är viktigare att försöka ta tillvara sjuksköterskornas yrkeskompetens genom nya karriärvägar än att snabbutbilda dem till läkare.

Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ord­förande, ser gärna ett snabbspår för sjuksköterskor till läkaryrket.

– Män­niskor i dag är mer benägna att byta yrke under sitt liv. Och det är dumt och dyrt att inte ta tillvara de kunskaper sjuksköterskor har.

Kunskap borde valideras
Hon anser det dock vara orealistiskt att korta läkarutbildningen för erfarna sjuksköterskor. I stället menar hon att man borde kunna validera den enskilda sjuksköterskans kompetens och stryka det som sjuksköterskan redan har tillgodogjort sig av läkarutbildningen.

– En del kunskaper som sjuksköterskorna har är överförbara. På vissa utbildningsorter läser ju sjuksköterskor och läkare inledningsvis samma kurser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev