Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

M öppnar för nya krav på läkemedelsansvarig på apotek

Publicerad: 24 maj 2010, 11:38

M öppnar för nya krav på läkemedelsansvarig på apotek

Moderaterna är beredda att återkomma med förslag i frågan om kompetenskrav på apoteken efter att reformen utvärderats. Men de övriga allianspartierna är mer avvaktande.


Kompetenskraven hos de läkemedelsansvariga på apoteken har varit en het debattfråga under omregleringen av apotekssektorn.

Riksdagens beslut från den 29 april i fjol innebär att de läkemedelsansvariga inte behöver vara apotekare på den nya svenska apoteksmarknaden – receptarier med erfarenhet av kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter kan också inneha rollen. Samma person kan vara läkemedelsansvarig för upp till tre apotek.

I andra EU-länder finns dock krav på att en apotekare ska inneha motsvarande ansvarsposition.

Enligt Dagens Apoteks enkät till riksdagspartierna skiljer sig regeringspartiernas syn något i frågan. De rödgröna partierna avböjde att svara på enkäten, eftersom de har planerat att offentliggöra en trepartiöverenskommelse i apoteksfrågan inom kort.

Moderaterna är det alliansparti som är mest öppet för en förändring.

– Det här är en viktig kvalitetsfråga i omregleringen. Vi anser att det är viktigt att utvärdera reformen först och sedan är vi beredda att återkomma, allt med ett tydligt kvalitetsperspektiv, säger Evin Khaffaf (M), pressekreterare.

Centern och Kristdemokraterna har dock inga planer på förändringar och står enligt sina enkätsvar fast vid den nuvarande ordningen. Folkpartiet intar dock en hållning som liknar moderaternas.

– Vi har för närvarande inga planer på förändringar, men kommer att följa resultaten av reformen. Behövs det, återkommer vi med förslag, säger Erik Ullenhag (FP), partisekreterare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev