Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Macchiarini anmäld för djurplågeri

Publicerad: 5 januari 2018, 13:06

Foto: Thinkstock

Länsstyrelsen anmäler Paolo Macchiarini för djurplågeri i samband med djurförsök där råttor fick inplanterade matstrupar.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Anmälan från Länsstyrelsen gäller operationer på råttor som utfördes under perioden april till november 2013.

– Det vi ser är att han har hållit djuren vid liv för länge. De här nio råttorna har då utsatts för lidande, säger Ulrika Geber, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Siren framgår det av ett protokoll från en vetenskaplig artikel som Paolo Macchiarini publicerat att samtliga råttor minskat så pass mycket i vikt att Länsstyrelsen anser att de borde ha avlivats tidigare.

Paolo Macchiarini har tidigare polisanmälts för djurplågeri av organisationen Djurens rätt utan att det lett till åtal. Länsstyrelsen ska ännu inte ha fått något besked från polis och åklagare om den nya anmälan. Paolo Macchiarinis djurförsök har även tidigare fått kritik i en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.

När det gäller Paolo Macchiarinis operationer på människor har beslutet att inte väcka åtal överklagats av två målsägande. Under 2011 och 2013 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.

Relaterat material

Åklagarens Macchiarinibeslut överklagas

Macchiarinis djurförsök klandras

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev