Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Macchiarini behåller miljoner – KS polisanmäls

Publicerad: 6 december 2016, 14:15

Paolo Macchiarini (arkivbild).

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Kollegor säger att Paolo Macchiarini sällan var på jobbet. Trots det fick han full lön, flera miljoner kronor. Nu görs en polisanmälan för trolöshet mot huvudman.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Det är den tidigare överläkaren Helmuth Lang på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, numer pensionerad, som gör polisanmälan mot tjänstemän på sjukhuset.

”De resorna gjorde han naturligtvis med full lön från KS. Under en period då ’patient 3’ var jättesjuk. Macchiarini svarade inte ens i telefon!”, skriver Helmuth Lang i ett mejl till Dagens Medicin.

Totalt ska Paolo Macchiarini ha fått fyra miljoner kronor i lön under sin anställning, uppger Expressen.

Paolo Macchiarini var ofta ute och reste, och under en period satt han i husarrest i Italien misstänkt för bedrägeri.

Helmuth Lang säger att det normalt är väldigt noggrant med resor och ledighetsansökningar, men att Karolinska inte följt reglerna när det gäller Paolo Macchiarini.

Han påminner också om att den förre sjukhusdirektören Birgir Jakobsson i en intervju med Dagens Medicin påtalade att Paolo Macchiarini ofta var frånvarande.

”Jag kom successivt till insikt om att Macchiarini inte var en läkare som passade på Karolinska. Han var ju aldrig där. Våra egna läkare fick ta hand om komplikationerna efter hans operationer", sa Birgir Jakobsson i intervjun tidigare i år.

Karolinskas HR-direktör Anna-Karin Samuelsson skriver i ett mejl till Expressen att möjligheterna att återkräva lön är ”i princip obefintliga”. I Paolo Macchiarinis kontrakt ingick även att han reste mycket och att han därför inte hade någon närvaroplikt.

Karolinska institutet har ingen polisanmälan riktad emot sig. Angående återbetalning svarar dock Paolo Macchiarinis dåvarande närmaste chef i ett mejl till tidningen att kirurgen ”fullgjorde de arbetsuppgifter tjänsten innefattade”.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Macchiarini JO-anmäler KI

KI får kritik för nonchalans i Macchiarini-fallet

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev