Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Macchiarini: ”Jag är mycket glad”

Publicerad: 13 oktober 2017, 05:53

Den världskände kirurgen välkomnar åklagarens beslut att lägga ner förundersökningarna. Och han är kritisk till mediebevakningen.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

”Jag är mycket glad över att myndigheterna har varit så noggranna i sin utredning och att den nu är klar. Slutsatsen att alla som var involverade i verksamheten agerade utifrån god vilja och utgick från patienternas bästa är mycket välkommet, efter den intensiva och negativa press som jag och mina kollegor har blivit utsatta för”, skriver han i en kommentar till TT och fortsätter:

”Som jag alltid har sagt så har jag gjort mitt bästa för att ge dessa dödligt sjuka patienter en chans att bli botade”.

Macchiarini skriver också att sådana här nya operationsmetoder självklart kan utvecklas och bli bättre och att det som hänt kommer att påverka hans arbete framöver. Han ger också en känga till medier i kommentaren till TT. Han anser att mediebevakningen har varit extrem och att den nu måste granskas.

”Mycket av det som har hänt har framställts på ett oriktigt sätt, antingen avsiktligt eller genom bristande intresse för att förstå detaljerna i fallen”, skriver han.

Advokat Björn Hurtig berättar att både han och Macchiarini dock är förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt.

Relaterat material

Minister och åklagare vill se lagändringar efter Macchiarini-fallet

En rättsskandal eller ett väntat beslut

Paolo Macchiarini åtalas inte

Brittisk kritik mot Macchiarinis beslutsunderlag

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev