Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Macchiarinis förtroendeskada verkar ha regenererat

Publicerad: 20 juni 2018, 12:16

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Svenskarnas förtroende för universitet och högskolor nådde i fjol ”all time high”. Macchiariniskandalens negativa påverkan verkar ha avtagit och medicin är det forskningsfält som rankas högst.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

– Det är första gången någonsin som över 60 procent av de svarande säger att det har ett mycket eller ganska stort förtroende. Så det är ”all time high”, säger Gustav Bohlin, filosofie doktor och utredare vid Vetenskap & Allmänhet, till Dagens Medicin.

Frågan om förtroendet för lärosätena är en del av rapporten Vetenskapen i samhället från Vetenskap & Allmänhet som i sin tur är baserad på resultatet från 2017 års SOM-undersökning från Göteborgs universitet. De 3 400 personer som svarat är ett riksrepresentativt ur val av svenskar i åldrarna 16 till 85 år.

2017 var det 61 procent som svarade att de hade ett mycket eller ganska stort förtroende för svenska universitet och högskolor, vilket alltså är den högsta noteringen sedan frågan började ställas 1997. När det kommer till de olika forskningsområdena är motsvarande förtroendesiffror för medicin 76 procent, att jämföra med teknik, 67 procent, naturvetenskap, 61 procent, samhällsvetenskap, 49 procent, utbildningsvetenskap, 42 procent, och humaniora, 39 procent.

Samtidigt har svenskarnas förtroende för medicinsk forskning svängt under senaste åren.

– Vi såg en omedelbar effekt efter Macchiarini och gjorde en extramätning 2016 och då svarade 35 procent att deras förtroende för specifikt medicinsk forskning hade sjunkit som en direkt följd av rapporteringen kring Macchiarini. Det är en ganska stor siffra, säger Gustav Bohlin.

Svenskarnas förtroende för forskning sänktes även generellt i 2016 års ordinarie mätning och då extra mycket vad det gällde medicin.

– Nu stiger alla områden igen och medicin är det enda område som kommer upp i samma nivåer som fanns innan Macchiariniskandalen.

Kan man tolka det som att förtroendet är återställt, eller reparerat?

– Så kan man säkert tolka det, vi frågade inte specifikt kring Macchiarini. Men vi kan se att förtroendenivåerna för medicinsk forskning är nu lika höga som de var 2015, och däremellan hände Macchiarini, säger Gustav Bohlin.

Relaterat material

Macchiarini sänker förtroendet för forskning

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev