måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mag-tarmspecialister träffas i Örebro

Publicerad: 29 maj 2013, 12:14

Hallå där Hans Törnblom, vetenskaplig sekreterare i Svensk gastroenterologisk förening.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Den 29 till 31 maj arrangeras Svenska Gastrodagarna i Örebro. Vilka blir höjdpunkterna?

– Det blir många, så det är svårt att välja ut några särskilda. De muntliga abstractsessionerna och posterpresentationerna, där rutinerade förebilder och unga forskare gör sina presentationer i en trevlig miljö är alltid höjdpunkter. Det är också roligt att sjuksköterskor numera står för en del av vetenskapen på Gastrodagarna. Vidare blir det spännande att se hur väl vårt nya kompaktare program faller ut med flera parallella sessioner, där vi bland annat försökt lyfta fram translationell forskning.

Vilket område är mest spännande inom mag-tarmforskningen?

– Tarmmikrobiotans samansättning och hur vi interagerar med den, både för att hålla oss friska och dess roll vid olika sjukdomar.

Vad är Sverige bäst på inom mag-tarmforskningen?

– Om jag ska peka på något får det bli den epidemiologiska forskningen, där vi tack vare våra välskötta register har en framträdande roll.

Vad kan vi bli bättre på?

– Vi måste vidmakthålla den patientnära forskningens roll. Kliniska forskare måste få tid för sin forskning, även i tider av allt mer ökande tryck på sjukvårdsproduktionen. Det här är framför allt en sak för universitetssjukhusens ledningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev