Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Magcancerfall spås minska

Publicerad: 14 augusti 2007, 19:59

Holländska forskare spår att antalet fall av magsäckscancer kommer att minska med 25 procent under de närmsta tio åren. De bygger sin slutsats på data över minskande förekomst av förstadier till magcancer.


Förekomsten av magsäckscancer, som tidigare varit en av de vanligaste cancerformerna, har minskat kraftigt i västerlandet på senare tid. Orsaken tros bland annat vara bättre matvanor och bättre hantering av maten. En studie från Nederländerna pekar nu på att den nedåtgående trenden kan komma att fortsätta.

Forskarna analyserade förekomsten av tre typer av sjukdomsförändringar i magsäcken som kan vara förstadier till magsäckscancer. Studien omfattade totalt 98 000 patienter som blivit undersökta med biopsi mellan åren 1991 och 2005. Resultaten förhandspubliceras i dag tisdag 14 augusti på nätsidan för tidskriften Gut.

Tillståndet intestinal metaplasi var den vanligaste av de studerade sjukdomsförändringarna och upptäcktes hos 66 000 av patienterna. Incidensen av metaplasi sjönk årligen med 2,9 procent hos och män och 2,4 procent hos kvinnor under den aktuella perioden. För de andra två undersökta sjukdomsförändringarna, dysplasi och atrofisk gastrit, minskade den årliga incidensen med mer än 8 procent under perioden.

Baserat på dessa trender räknar forskarna med att antalet fall av magsäckscancer kommer att minska med minst 24 procent under den närmsta tioårsperioden i västerländska länder. Enligt forskarna kan en förklaring till den minskade förekomsten av sjukdomsförändringar vara en minskning av antalet infektioner av magsårsbakterien Helicobacter pylori.

Enligt siffror från Cancerfonden var magsäckscancer den näst vanligaste cancerformen i Sverige år 1960. Nu svarar den för 2,2 procent av all cancer hos män och 1,7 procent av all cancer hos kvinnor.    Gut, publicerad online.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev