lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Magdroppar lindrade inte kolik

Publicerad: 3 april 2014, 09:07

Spädbarn med kolik blev inte bättre när de lottades till att få dagliga droppar med mjölksyrabakterier, enligt en studie i BMJ.


Det är forskare i Australien som följt upp 167 spädbarn som uppfyllde speciella kriterier för kolik.

Efter en månad hade barnen som fått aktiv behandling inte mindre koliksymtom än de som fått placebo. Barnen i bägge grupperna hade förbättrats, och störst förbättring sågs snarast i placebogruppen.

Vidare ledde bakteriedropparna inte heller till bättre sömn hos barnet, bättre mental hälsa hos modern eller till bättre funktion hos vare sig barnet eller familjen.

Enligt forskarna är studien den mest rigorösa hittills på området. Deras konklusion är att probiotika inte kan rekommenderas som rutinbehandling till spädbarn med kolik.

Resultaten skiljer sig mot en annan och betydligt större studie som nyligen publicerats, se länk härintill. I denna studie testade italienska forskare att ge bakteriedroppar till barn oavsett om de hade kolik eller inte. Slutsatsen här var att dropparna nästan halverade tiden som barnen grät varje dag.

Flavio Indrio, en av forskarna bakom den italienska studien, är också kritisk till hur de australienska forskarna tolkar sina data. I kommentarsfältet på BMJ.com påpekar Indrio bland annat att många av barnen i den australiensiska studien kan ha varit känsliga för allergi och sådana barn har en annan tarmflora än normalt.

Läs hela originalstudien:

Valerie Sung med flera. Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial. BMJ 2014;348:g2107. DOI: 10.1136/bmj.g2107

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev