Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Magläkemedel stjäls från apotek

Publicerad: 28 juli 2014, 13:08

Receptfri magmedicin som innehåller loperamid stjäls från apoteken i Sundsvall.


Tidningen Dagbladet Sundsvall har kontaktat fyra olika apotek i centrala Sundsvall, och det visade sig att stölder av läkemedel mot diarré förekom på samtliga. Majoriteten av de tillfrågade apoteken hade börjat förvara läkemedlen bakom kassan som en säkerhetsåtgärd.

– Det har varit ett par incidenter. Vi ser att personer som stjäl dessa läkemedel nog inte använder dem till det som de är till för, eftersom att det är sådana mängder som försvunnit samtidigt, säger Elin Brodén, apotekstekniker på Apoteket Shop, som har läkemedlet ute i butiken, till Dagbladet Sundsvall.

Loperamid ingår i läkemedel som Dimor och Imodium, och är en opioid. Dagens Medicin och andra medier har tidigare rapporterat om att människor, och då framför allt ungdomar, misstänks ta läkemedlet för att bli berusade, men substansen klassas inte som narkotika eftersom den inte passerar blod-hjärnbarriären. Frågan om huruvida en utredning borde göras om en eventuell narkotikaförklaring av loperamid har tidigare tagits upp hos Folkhälsomyndigheten, men man kom fram till att det inte var nödvändigt.

Polisens narkotikarotel i Sundsvall kände inte till problemet med stölderna.

– Det känner jag inte igen, men är det så mycket stölder kan man tänka sig att det är missbrukare. Skulle man försöka få något rus på det måste man nog äta otroliga mängder, säger Irene Hedlund på narkotikaroteln, till Dagbladet Sundsvall.

Relaterat material

Missbruk av magmedel ger ingen utredning

Magmedel misstänks tas för rus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev