måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Magsårsbakterie hittad i gallstenar

Publicerad: 1 december 2005, 09:05

RIKSSTÄMMAN: Helicobacter pylori kan ligga bakom fler sjukdomar än magsår. Också i gallstenar förekommer bakterien visar en studie presenterad på Riksstämman i går, den 30 november.

Ämnen i artikeln:

Helicobacter pyloriMagsår

Det är en ännu ej publicerad studie från Universitetssjukhuset i Linköping som visar på ett samband mellan gallsten och bakterien.

Bakom studien står Isabella Nilsson, Joar Svanvik, Ivan Shabo och Hans-Jürg Monstein. I 33 undersökta gallstenar fann gruppen DNA från Helicobacter pylori hos 76 procent.

Joar Svanvik betonar att man ännu inte kan dra några långtgående slutsatser av resultatet, men att det indikerar att bakterien kan underlätta bildandet av gallsten.

- Genom att orsaka en kronisk inflammation uppstår inte den surgörning i gallan som ska inträffa mellan måltiderna. Det kan vara en anledning till om bakterien underlättar bildandet av gallsten, säger han.

Eftersom Helicobacter pylori kan orsaka cancer hos magsårspatienter har forskarna också granskat tre patienter med gallblåsecancer - och funnit DNA från bakterien.

Hopp om ny behandling  Om det visar sig att Helicobacter pylori är bidragande orsak till att gallsten bildas kan det innebära helt förändrade behandlingsformer i framtiden.

- Att vaccinera sig mot gallsten och magsår vore inte helt fel, säger Joar Svanvik.

I dag opereras cirka 12 000 personer per år för gallsten i Sverige - en kraftig minskning jämfört med 1950-  talet, då hela 30 000 opererades. Orsaken till minskningen är okänd.

- Det kan ha varit så att vi åt annan mat som gav mer symtom. Det kan också vara så att indikationerna för att operera var mer generella, säger Joar Svanvik.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev