Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Magsårsbakterie ökade risk för förmaksflimmer

Publicerad: 16 Juni 2005, 09:28

Bakterien Helicobakter pylori som är välkänd för sin koppling till magsår, kan även ge patienterna en ökad benägenhet att drabbas av förmaksflimmer. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Heart.


Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Bakterien Helicobakter pylori har sedan tidigare förknippats med magsår och cancer i magsäcken, men också med ischemisk hjärtsjukdom. En nyligen publicerad studie visar dessutom att inflammationsmarkören C-reaktivt protein, CRP, var dubbelt så hög hos en grupp patienter med förmaksflimmer, jämfört med en kontrollgrupp som inte hade förmaksflimmer.

I den aktuella studien utförde forskarna vid Policlinico Multimedica, Milano, Italien, undersökningar av 59 patienter med förmaksflimmer, som jämfördes med 45 friska deltagare i en kontrollgrupp.

Studien visar att hos patienterna med förmaksflimmer var sannolikheten att de skulle ha förekomst av Helicobakter pylori i magsäcken ökad 20 gånger och de hade dessutom fem gånger högre CRP-halter i genomsnitt, jämfört med de friska deltagarna.

Forskarna konstaterar med anledning av resultaten att patienter som har kronisk gastrit orsakad av Helicobakter pylori kan ha en ökad benägenhet att drabbas av förmaksflimmer och att det därmed kan finnas en koppling mellan bakterien och dessa hjärtproblem.

Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev