Nyheter
Magsårsbakterie skyddade mot körtelcancer i matstrupen
Publicerad: 5 mars 2004, 11:37
Bakterien Helicobacter pylori som orsakar magsår och cancer i nedre delen av magsäcken, kan minska risken för körtelcancer i matstrupen. Däremot verkade risken för skivepitelcancer i matstrupen vara kraftigt förhöjd när helikobakterinfektionen hade lett till att magslemhinnan förtvinat.
Resultaten, som framkommer i en studie från Karolinska institutet, publiceras i senaste numret av tidskriften Journal of the National Cancer Institute. Sambandet mellan infektion med Helicobacter pylori och en minskad risk för körtelcancer, adenocarcinom, i matstrupen har föreslagits redan i tidigare studier. Man har trott att detta beror på att infektionen ofta leder till förtvining, atrofi, av magslemhinnan och minskad utsöndring av saltsyra. Uppstötning av saltsyra i matstrupen har ansetts vara en stark riskfaktor för körtelcancer. Den aktuella studien har undersökt sambandet mellan infektion med Helicobacter pylori, förtvining av magslemhinnan och förekomsten av tre typer av cancer. I studien ingick 97 patienter med adenocarcinom i matstrupen, 85 med skivepitelcancer i matstrupen och 133 med adenocarcinom i övre delen av magsäcken. De jämfördes med 499 kontroller. Resultaten visar att infektion med Helicobacter pylori är förenad med en 50-80-procentig minskning av risken för körtelcancer i matstrupen. Förtvining av magslemhinnan och saltsyuraunderskott hade inget samband med sjukdomsrisken. Andra, ännu okända mekanismer, verkar i stället ligga bakom. Infektionen gav emellertid en fördubblad risk för skivepitelcancer, en risk som är högre hos patienter med atrofi i magslemhinnan. Forskarna tror att atrofin kan vara ett tillstånd mellan infektionen och utvecklingen av den specifika cancern.
Juliana Fritzhand