söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Majoritet öppna för utredning om dödshjälp

Publicerad: 21 september 2020, 07:00

Staffan Bergström, läkare och ordförande i föreningen Rätten till en värdig död, RTVD.

Åtta av tio i en opinionsundersökning var öppna för en parlamentarisk utredning om möjligheten till frivillig dödshjälp.


LB


Företaget Novus har gjort en opinionsundersökning på uppdrag av föreningen Rätten till en värdig död, RTVD, som arbetar för möjligheten till dödshjälp. Resultatet visar att 78 procent av dem som svarade ansåg att en parlamentarisk utredning om frågan ”absolut” eller ”kanske” bör göras.

”Mot bakgrund av detta tydliga resultat är det helt orimligt att regeringen fortsätter att ducka för frågan. En parlamentarisk utredning bör tillsättas nu”, säger Staffan Bergström, läkare och ordförande i RTVD, i ett pressmeddelande från föreningen.

Staffan Bergström polisanmälde i somras sig själv efter att han hjälpt en ALS-sjuk patient att dö. Mannen fick en dödlig dos av sömnmedlet pentobarbital, som han sedan svalde själv.

En förundersökning om medhjälp till dråp har inletts. Staffan Bergström berättade för Dagens Medicin att han hoppas att hans ärende ska hjälpa andra läkare och att frågan ska avgöras i Högsta domstolen. I augusti åtalsanmäldes han av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Novus undersökning visade även att åtta av tio som svarade var positiva till så kallat assisterat döende, där patienten själv utför handlingen.

Undersökningen genomfördes i början av september med hjälp av företagets slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Sammanlagt gjordes 1 147 webbintervjuer, vilket innebar en svarsfrekvens på 65 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev