Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Majoriteten är för medicinska djurförsök

Publicerad: 24 april 2019, 06:04

Foto: Thinkstock

Vad känner du när du tänker på djurförsök? Sannolikt någonting negativt, enligt en ny undersökning från Vetenskapsrådet.


Av drygt 1 000 tillfrågade svenskar uppgav lite fler än hälften, 52 procent, att de kopplar ordet djurförsök till negativa känslor.

Men en majoritet av svenskarna accepterar ändå att djur används för att öka kunskapen om sjukdomar och hur de botas. Enligt rapporten svarade 55 procent av de tillfrågade att medicinska djurförsök är acceptabla, och 83 procent att de är acceptabla i vissa fall, till exempel om djuren behandlas bra och inte utsätts för onödigt lidande.

Svaren varierade också beroende på djurart. Bara 27 procent accepterar djurförsök på tamdjur som hund och katt, medan 76 procent accepterar försök på bananflugor.

2013 förbjöds djurförsök inom kosmetikaindustrin i hela EU – ett förbud som har funnits i Sverige sedan 2004. Men djur används fortfarande inom medicinsk forskning i Sverige. De vanligaste djuren för sådana försök är möss, råttor och kaniner, men också fiskar och bananflugor, enligt Jordbruksverkets rapport från 2016.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev