Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Makthavare spanade in sin plats på sjukvårdens topplista

Publicerad: 15 januari 2009, 20:44

Makthavare spanade in sin plats på sjukvårdens topplista

Det var känslosamt på flera sätt när sjukvårdens makthavare i tisdags kväll var inbjudna till Dagens Medicins redaktion under takåsarna på Södermalm i Stockholm.


– Vilken lättnad, jag behåller min position i år, utbrast Håkan Sörman, vd i Sveriges Kommuner och Landsting, nöjt, när han spanade in sin placering på årets lista över de 100 mäktigaste i sjukvården.

Årets första begivenhet för sjukvårdens makthavare är traditionsenligt Dagens Medicin lista över de 100 mäktigaste som varje år publiceras i tidningens första utgåva i januari. I år bjöd tidningen också in alla 100 makthavare till ett informellt mingel på redaktionen.

De gäster som kom fick tillfälle att byta några ord med varandra, kika på årets maktlista som levererades direkt från Dagens Medicins tryckeri, och lyssna på idéhistorikern och författaren Karin Johannisson, som talade om känslornas historia.

I sin kommande bok skriver hon om framför allt om melankolin som exempel på hur synen på känsloregistren har varierat genom århundradena.

– Frågan är om diagnoser som melankoli, depression, utbrändhet och neurasteni, som var en modediagnos kring förra sekelskiftet, är olika namn på samma känslor. Min forskning visar att det finns likheter, men också stora skillnader i hur samtiden har beskrivit symtomen.

Andra exempel är känslouttryck som gråt, enligt Karin Johannisson.

– På 1600- och 1700-talet visade en gråtande man prov på förfining och humanism. Hundra år senare var det ett uttryck för vekhet.

Om någon av de inbjudna makthavarna på Dagens Medicins redaktion var besviken över sin placering på årets maktlista, så visade man i alla fall inga sådana känslor öppet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev