tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Maktlistan 2014, placering 11–25:

Publicerad: 25 juni 2014, 04:30

Här samsas generaldirektörer med toppolitiker.


11 (7) Gunilla Hult Backlund, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg, 59 år, Stockholm.

Hade skyhöga förväntningar på sig och har inte lyckats leva upp till dem. En del skyller myndighetens problem på Gunilla Hult Backlund och säger att Ivo saknar rätt kompetens och att hon behöver en långsiktig strategi. Andra säger att regeringen inte har skjutit till tillräckligt med resurser. Oavsett orsak är de flesta överens om att Ivo behöver lyfta sig ett snäpp.

12 (10) Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister, 58 år, Gnosjö.

Många tycker att hon har blivit alltmer osynlig. Satsningen på de mest sjuka äldre som har varit hennes hjärtefråga har ifrågasatts för att den inte nått sina mål. Och utöver äldrefrågorna är det inte så mycket sjukvård i hennes ministerportfölj. Men som ordförande i alliansens välfärdspolitiska grupp har hon en viktig roll för att forma den sjukvårdspolitik alliansen vill driva om regeringen blir omvald.

13 (16) Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet, 45 år, Göteborg.

Vårdförbundets medlemmar har synts flitigt i media under löneuppror och barnmorskeuppror. Det är oklart hur mycket av detta som egentligen är Sineva Ribeiros förtjänst. Men hon har inte varit sen med att haka på och backa upp de medlemmar som engagerat sig i de olika upproren. Hon är en skarp debattör som dyker upp i de flesta sammanhang där vårdens heta frågor är på agendan.

14 (20) Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd, Stockholms läns landsting, 47 år, Täby.

Får fortfarande kritik för att hon syns för lite i sjukvårdsdebatten och duckar för obekväma frågor. Men många av de makthavare vi träffat tycker att hon har synts mer det senaste året. När hon nu har blivit utsedd till Moderaternas nationella talesperson i sjukvårdsfrågor har hon också fått en annan plattform än tidigare. Och i Stockholm är hon fortfarande den som bestämmer.

15 (19) Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, Västra Götaland, 52 år, Göteborg.

Stiger på listan och intar positionen som den mest inflytelserika av region- och landstingsdirektörerna. Hon har stort förtroende från politikerna i båda läger och sitter därmed säkert oavsett vilka som styr regionen efter valet. Har även lyckats bygga upp ett förtroende ute i vården runtom i regionen. På det nationella planet är hon en av dem som sätter agendan i landstingsdirektörernas förening.

16  (29) Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, 41 år, Danderyd.

Fick sin revansch till slut. Tre och ett halvt år efter att hon förlorade ordförandestriden med en handfull röster har hon nu fått läkarnas förtroende. De som har röstat fram henne vill se en förnyelse av Läkarförbundet i form av ett förbund som är mer synligt och är med och påverkar och formar sjukvårdens framtid. Många tror att Heidi Stensmyren har förmågan att se till att det blir så.

17 (23) Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten, 60 år, Uppsala.

Kunnig och respekterad är ord som återkommer när andra beskriver honom. Har förutom sin position även informell makt som en rådgivare som många gärna lyssnar till. Han får beröm för att han på kort tid lyckats smälta ihop Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet. Den nya myndigheten har ett betydligt större inflytande än vad de två gamla hade var för sig.

18 (25) Sofia Wallström, generaldirektör, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, 44 år, Enköping.

Drivande, ambitiös, smart och trovärdig är några av alla lovord. Många tycker att TLV under hennes ledning har fått en allt viktigare roll när det gäller att göra hälsoekonomiska bedömningar. Hon får nästan bara beröm men en del tycker att hon är lite formell och stel.  Är kompetent men väldigt trist och grå , säger en av de makthavare vi träffat.

19 (14) Anders Knape (M), ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting, 58 år, Karlstad.

När såg man honom i en hälso- och sjukvårdsfråga sist? , frågar sig en av de makthavare vi träffat. Det må vara sant att han delegerar det mesta av sjukvårdsfrågorna till listans tvåa. Men i de riktigt stora frågorna har han sista ordet. Till exempel när SKL ska ro i land en överenskommelse med regeringen. Då är det Anders Knape som leder förhandlingarna.

20 (17) Toivo Heinsoo, landstingsdirektör, Stockholms läns landsting, 64 år, Stockholm.

Det tisslas och tasslas om att han snart tackar för sig. Men han har inte gett några besked. Vill han stanna så får han. Oavsett hur det går i valet i höst har han politikernas förtroende. Trots att det vid ett maktskifte skulle kunna vara kontroversiellt att han är gift med listans trea. Har synts lite mindre på sistone, kanske ett tecken på att han håller på att trappa ner?

21 (31) Anders Henriksson (S), landstingsråd, 52 år, Kalmar.

Är storfavorit till att bli ny ordförande i sjukvårdsdelegationen vid ett maktskifte i SKL. Han nämns också som kandidat till ordförandeposten i SKL-styrelsen där han nu sitter i arbetsutskottet. Några tror rentav att han kan bli socialminister. Allt hänger förstås på att det blir en valvinst. Men utgå från att Socialdemokraternas kunnigaste sjukvårdspolitiker blir att räkna med i så fall.

22 (4) Göran Stiernstedt, samordnare av bättre resursutnyttjande i vården, 65 år, Stockholm.

Lämnade SKL och flyttade in på socialdepartementet. Där har han fått ett kansli till sitt förfogande för att utreda hur administrationen i vården ska minska. Någon annan på samma post hade inte haft lika stor makt. Men nu är det en av dem som sjukvården har störst förtroende för som ska försöka att lösa ett av de problem som sjukvården klagar mest över.

23 (21) Anders Andersson (KD), ledamot av riksdagens socialutskott, 59 år, Hultsfred.

Omtyckt av både politiska motspelare och medspelare. Beskrivs som en trevlig, skicklig och inte minst kunnig sjukvårdspolitiker. Har tät kontakt med det kristdemokratiskt styrda socialdepartementet för att se till att partivännerna där får igenom sin politik i riksdagen. Även om alla uppskattar hans trevlighet och kunnighet så råder det delade meningar om hur stort hans inflytande egentligen är.

24 (22) Jonas Rastad, region­direktör, Skåne, 63 år, Uppsala.

Fick bakläxa av förvaltningsrätten för beslutet att omorganisera sjukvården i Skåne utan att blanda in politikerna. De flesta har en åsikt om honom. Beskrivs som färgstark, provocerande, modig eller kontroversiell beroende på vem du frågar. Få tror att den frispråkige regiondirektören sitter kvar efter ett maktskifte då han varit tätt lierad med Pia Kinhult och hamnat på kolli­sionskurs med oppositionen.

25 (26) Roger Molin, nationell vårdvalssamordnare och kronikersamordnare, 66 år, Stockholm.

Vårdvalsuppdraget som tar slut vid årsskiftet har inte varit någon framgång. Trots stimulansbidrag har det varit trögt att få landstingen att nappa på att införa specialistvårdval. Nu har Roger Molin fått ett nytt uppdrag som kronikersamordnare där många tror att han får en viktig roll. Han har redan öppnat plånboken och börjat dela ut sina kronikerslantar.

Se hela maktlistan i relaterade artiklar i högersidan!

Relaterat material

Han vill flagga för fyra år till

Direktörernas klubb håller dörren stängd

Nu tar hon klivet fram ur kulissen

Nya toppnamn finns i sjön

Maktlistan 2014, placering 26–50

Maktlistan 2014, placering 51–100

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev