Nyheter
Maktlistan 2014, placering 26–50
Publicerad: 25 juni 2014, 04:30
De tillhör toppnamnen i Vårdsverige men har en bit kvar till absoluta toppen.
26 (44) Fredrik Lennartsson, myndighetschef, Vårdanalys, 48 år, Stockholm.
Hela Vårdsverige tycks älska Vårdanalys. Rapporterna får beröm för att vara relevanta och skarpa. Och lagom långa och med begripligt språk så att man faktiskt orkar läsa dem , säger en makthavare. Enda orosmolnet på Fredrik Lennartssons himmel är att Magdalena Andersson (S) skrivit en debattartikel om att hon vill lägga ner små analysmyndigheter.
27 (37) Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting, 44 år, Sundbyberg.
Syns allt mer på det nationella planet. Presenterade Socialdemokraternas sjukvårdsförslag i vårens skuggbudget och har suttit i partiets nationella sjukvårdsgrupp. Om det blir en S-ledd majoritet i Stockholm är det hon som ska leda landstinget. Hon kan också få en tung post inom SKL. Om inte Stefan Löfven ringer och erbjuder henne en ministerpost.
28 (27) Måns Rosén, direktör, SBU, utredare av den högspecialiserade vården, 65 år, Stockholm.
Slutar på SBU i oktober. Många tror att han får minst lika mycket makt i sin nya roll. På regeringens uppdrag ska han utreda hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom en ökad koncentration . Utredningen har mandat att föreslå förändringar av sjukvårdens organisation. Kanske ser socialministern utredningen som ett första steg mot statlig sjukvård.
29 (34) Annelie Nordström, ordförande, Kommunal, 57 år, Stockholm.
Kunde fira när Stefan Löfven i maj lovade att Socialdemokraterna ska gå till val på rätt till heltid för alla som arbetar i den offentligt finansierade välfärden. Det har Kommunal kämpat länge för. Bland vårdens makthavare får hon beröm för att ha lyft fram undersköterskornas roll i vården. Hon pekas ut som en tänkbar minister i en S-ledd regering, kanske med ansvar för omsorgs- och äldrefrågor.
30 (35) Thomas Berglund, vd och koncernchef, Capio, 62 år, Malmö.
När Carola Lemne gett sig av till Svensk Näringsliv är Thomas Berglund den privata vårdens främsta företrädare. Han har synts allt mer och blivit en viktig opinionsbildare och debattör. Capio har expanderat i Sverige de senaste åren. Men det är osäkert vad som händer med företagets vårdcentraler, kliniker och kronjuvelen S:t Görans sjukhus om en ny regering stoppar vinstutdelning i skattefinansierad vård.
31 (33) Anders Blanck, vd, Lif, 47 år, Stockholm.
Är en av sjukvårdsvärldens skarpaste lobbyister. På sistone har han bland annat gått till attack mot SKL:s nya modell för samverkan kring nya läkemedel med gemensam förhandling och beställning. I sedvanlig branschanda vill han ha mer fokus på medicinska resultat och mindre på vad läkemedlen kostar. Han får inte alltid som han vill. Men han har lyckats skapa respekt för branschorganisationen och får oftast makthavarnas öra.
32 (51-100) Stefan Jutterdal, förbundsordförande, Fysioterapeuterna, 57 år, Oskarshamn.
Det har hänt mycket sedan han tog över förbundet. Man har bytt namn och yrkestitel till exempel. Men det är inte bara i namnfrågan som Stefan Jutterdal har synts och hörts. Många av de makthavare vi har talat med tycker att han har lyft en yrkeskår som tidigare levt i skymundan i sjukvården. Få har missat hans budskap om att sjukvården måste inse värdet av fysisk aktivitet.
33 (51-100) Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting, sjukvårdspolitisk talesperson, 35 år, Stockholm.
I EU-valet i maj blev Miljöpartiet största parti i Stockholms län. Om det upprepas i landstingsvalet i höst så kan Helene Öberg få leda landstinget. Även om Socialdemokraterna blir störst lär hon få en viktig roll i ett rödgrönt samarbete. Och gör Miljöpartiet ett bra riksdagsval kan hon bli Sveriges första gröna socialminister.
34 (28) Pia Kinhult (M), regionråd i Skåne, 54 år, Ängelholm.
Har varit ifrågasatt internt inom Moderaterna i Skåne. Hon har mer och mer lämnat sjukvårdsfrågorna till partikamraten och sjukvårdsregionrådet Carl Johan Sonesson. I stället har hon fokuserat på regional utveckling och skapandet av en ny sydsvensk storregion. Men hon syns ibland i vårdfrågorna och är alltid inblandad när stora beslut ska tas. Har även ett nationellt inflytande som ledamot i SKL-styrelsen.
35 (39) Catarina Andersson Forsman, hälso- och sjukvårdsdirektör, Stockholms läns landsting, 58 år, Stockholm.
Tippas kunna bli landstingsdirektör när Toivo Heinsoo väljer att kliva av. Fungerar i praktiken redan som en extra landstingsdirektör som ser till att saker och ting blir gjorda. Även nationellt är hon en auktoritet med sin långa erfarenhet från bland annat Socialstyrelsen och Läkarförbundet. En doldis som utövar sin makt genom sitt enorma kontaktnät.
36 (50) Barbro Fridén, sjukhusdirektör, Sahlgrenska universitetssjukhuset, 58 år, Kungsbacka.
Har blivit varm i kläderna i rollen som sjukhusdirektör. Får beröm för att hon är klok, kunnig, tydlig och för att hon har ordnat upp sjukhusets ekonomi med en budget i balans. Syns utåt och deltar i sjukvårdsdebatten både regionalt och på riksplanet. Hon har gott renommé men är lite klämkäck , säger en av de sjukvårdsmakthavare vi har mött för bakgrundssamtal.
37 (48) Anders Hamsten, rektor, Karolinska institutet, 60 år, Stockholm.
Har en central position för svensk medicinsk forskning. Vissa vill att han blir mer aktiv i debatten och arbetar för att modernisera KI. Andra tycker att han gör ett bra jobb, bland annat genom initiativ till ett tätare samarbete med landstinget för att säkra forskningens roll på Nya Karolinska sjukhuset. Han beskrivs som en samlande kraft som har lugnat ner de konflikter som tidigare rasat på KI.
38 (51-100) Anna Starbrink (FP), landstingsråd, Stockholms läns landsting, 42 år, Stockholm.
När Birgitta Rydberg slutar efter valet är det Anna Starbrink som ska ta över som Folkpartiets starka kvinna i Stockholm. Frågan är om det blir i majoritet eller i opposition. Vid en alliansförlust i landstingsvalet kan FP få en invit till samarbete från Socialdemokraterna. Hon har också en viktig nationell roll som FP:s representant i alliansens välfärdsgrupp.
39 (51-100) Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare, SKL, 58 år, Söderköping.
När socialdepartementet inte längre har någon cancersamordnare blir Gunilla Gunnarssons roll viktigare. Hon har en total överblick över cancervården i Sverige. Dessutom är hon ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. När regeringen nu satsar två miljarder kronor på att förbättra cancervården kommer Gunilla Gunnarssons kompetens och överblick att behövas ännu mer.
40 (40) Kjell Asplund, ordförande, Statens medicinsk-etiska råd, 71 år, Stockholm.
Har många strängar på sin lyra. Som ordförande i Smer har han konstaterat att utbyte av mitokondriegener för att undvika ärftliga sjukdomar är etiskt försvarbart men ännu inte tillräckligt säkert. Som regeringens ALF-förhandlare har han gått till frontalangrepp mot en lydnadskultur på utbildningsdepartementet. Två av många exempel på när denne maktlisteveteran synts det senaste året.
41 (51-100) Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare, SKL, 56 år, Uppsala.
Enligt många av de makthavare vi träffat är hon ännu viktigare för psykiatrin i Sverige än vad regeringens psykiatrisamordnare Anders Printz är. Ing-Marie Wieselgren är en erfaren psykiater som många ute i sjukvården har stort förtroende för. Får beröm för att hon har fått upp frågorna om psykisk ohälsa på dagordningen. Syns ofta i media och får uttala sig som expert i olika psykiatrifrågor.
42 (51-100) Anne Carlsson, förbundsordförande, Reumatikerförbundet, 59 år, Karlstad.
Är patienternas främsta makthavare. Trots att hon egentligen bara företräder en patientgrupp har hon blivit en inofficiell patientombudsman.
Syns och hörs överallt och pratar så att folk förstår. Vissa kritiserar att hon tar på sig rollen som talesperson för grupper hon inte vet så mycket om. Men ingen tvivlar på att hon har makt och inflytande över svensk sjukvård.
43 (51-100) Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, Västra Götaland, 43 år, Borås.
Är Västra Götalands mäktigaste sjukvårdspolitiker. Har även en nationell roll och har ingått i den arbetsgrupp som har utformat Socialdemokraternas sjukvårdspolitik inför riksdagsvalet. Trots att Helén Eliasson har makten över vården för över 1,6 miljoner regioninvånare är hon en doldis som fortfarande är ganska okänd i Sjukvårdssverige.
44 (41) Anders Printz, nationell psykiatrisamordnare, socialdepartementet, 45 år, Värmdö.
Vissa kallar honom ambitiös och seriös och tycker att han har fått igång regeringens psykiatriarbete. Andra tycker att det har varit för tyst kring honom och vill se fler initiativ. Utöver uppdraget som psykiatrisamordnare har han fått ett nytt uppdrag av regeringen som utredare i utredningen om att förbättra hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården.
45 (47) Jan Eriksson, chef för Skånes universitetssjukvård, 56 år, Halmstad.
Sägs ha svårt att komma överens med regiondirektör Jonas Rastad. Det är en konflikt mellan två starka män , säger en makthavare i Skåne. Hans vänner uppmanar honom att hålla ut för att se om valet i höst leder till att Rastad byts ut. Jan Eriksson får beröm för att han lyckats få ekonomin i balans. Men får samtidigt kritik för att det stormat en hel del kring missnöjd vårdpersonal på SUS.
46 (43) Jan Björklund (FP), utbildningsminister, 52 år, Stockholm.
Skolan, skolan och skolan. Så ser Jan Björklunds prioriteringslista ut enligt många. Inom vården och den kliniska forskningen är man besvikna över att han inte lagt någon energi på deras frågor. De vill se förslag på hur Sverige ska stå sig i den stentuffa konkurrensen om kliniska studier. Och att förslaget till ny läkarutbildning inte ska behöva ligga och ruttna i en byrålåda på utbildningsdepartementet.
47 (46) Barbro Westerholm (FP), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson, 81 år, Stockholm.
Kandiderar till riksdagen för ännu en mandatperiod. Vill inte minst driva äldrefrågor, eller de årsrikas frågor som hon själv säger. Barbro Westerholm är den årsrikaste på denna maktlista. Men det hindrar henne inte från att vara full av energi och idéer om hur sjukvården kan förbättras. Är respekterad i alla läger och omtyckt av de flesta.
48 (32) Eva Nilsson Bågenholm, regeringens äldresamordnare, 54 år, Kungsbacka.
Äldresatsningen har inte lett till att återinskrivningar och undvikbar slutenvård minskat. Och vid årsskiftet tar regeringens satsning på de mest sjuka äldre slut och därmed även de pengar Eva Nilsson Bågenholm har förfogat över. Vad hon ska göra efter det är inte klart. Men de flesta tror att hon får nya tunga uppdrag på vårdområdet.
49 (42) Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd, Stockholms läns landsting, 65 år, Sollentuna.
Är ifrågasatt i sitt parti. Om alliansen sitter kvar efter valet kan han komma att utmanas om posten som finanslandstingsråd. Men fram till dess är han fortfarande den som håller i plånboken. Lämnar de renodlade sjukvårdsfrågorna till listans nummer 14. Men när det gäller stora investeringsprojekt som Nya Karolinska är han fortfarande den som bestämmer.
50 (12) Carola Lemne, vd, Svenskt näringsliv, 56 år, Stockholm.
I ett större perspektiv innebär det förstås mer makt att gå från vd-posten på Praktikertjänst till vd-stolen på Svenskt näringsliv. Men eftersom Dagens Medicins maktlista speglar direkt makt över sjukvården blir det ändå ett fall för Carola Lemne. Det är osäkert hur mycket vårdfrågor hon kommer att ägna sig åt. Men många tror att hon fortfarande kan spela en viktig roll för svensk sjukvård med sin bakgrund.
Se hela maktlistan i relaterade artiklar i högersidan!
Relaterat material
Maktlistan 2014, placering 11–25:
Maktlistan 2014, placering 51–100
Nya toppnamn finns i sjön
Nu tar hon klivet fram ur kulissen
Han vill flagga för fyra år till
Direktörernas klubb håller dörren stängd
SAMUEL ÅSGÅRD