söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mål om sjukskrivningar nås 2009

Publicerad: 3 maj 2007, 13:32

Målet om ett ohälsotal under 37 dagar kommer att nås under 2009. Både antalet sjukpenningdagar och antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning kommer att minska under perioden fram till år 2010, enligt en färsk prognos från Försäkringskassan.


Antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning, det som ofta kallas förtidspension, kommer dock att minska långsamt. Fram till år 2010 är minskningen endast 20 000 personer.

Snabbare går det med minskningen för antalet sjukpenningdagar. Enligt Försäkringskassans prognos kommer antalet sjukpenningdagar att sjunka från 30 886 dagar i fjol till 25 487 dagar år 2010.

Sammantaget får minskningarna till följd att Försäkringskassans mål om att ohälsotalet ska understiga 37 dagar kommer att uppnås under 2009.

Ohälsotalet beräknas utefter antalet utbetalade dagar med sjuk- och rehabiliteringspenning samt sjuk- och aktivitetsersättning utslaget på hela befolkningen i åldrarna 16 till 64 år.

Anledningen till den spådda nedgången är både att antalet sjukfall minskar, samtidigt som sjukfallen avslutas snabbare än i dag.

En anmärkningsvärd uppgift i Försäkringskassans rapport är att sjukskrivningstalet minskar trots att Sverige befinner sig i en högkonjunktur.

– Tidigare har alltid en konjunkturuppgång inneburit att antalet sjukskrivningar ökat. Det verkar nu som att det sambandet har brutits eller inte är lika starkt, säger Curt Malmborg, Försäkringskassans generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev