Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Målet att lära sig laga till ett liv utan insulin

Publicerad: 15 juni 2012, 07:19

Matdags. Roger Grönroos, Lillemor Åkerblom, Britt-Marie Karlsson och kamera mannen Jappe Liljedahl.

Foto: Carolina Byrmo/Bildbyrån

Koljafilé med ost och solrosfrötäcke. Det kan vara receptet på ett liv utan insulin. Dagens Medicin följde med på matlagningskurs för diabetiker.


Det råder full aktivitet i provköket i Solna denna söndagseftermiddag. Grönsaker hackas, det rörs i såskastrullen och solrosfrön, ost, limeskal och tomater strös över en ugnsform med några koljafiléer i botten. Det hade kunnat vara vilken matlagningskurs som helst där ett gäng stockholmare betalat en slant för att ägna söndagseftermiddagarna åt att lära sig laga medelhavskost. Men den här kursen arrangeras inte av Folkuniversitetet, Medborgarskolan eller något annat studieförbund. I stället är det vårdcentralen Curera Hornstull som står som arrangör.

Matlagningskursen är en del av ett projekt som föddes när söderbon och filmaren Janne Hellbom fick diagnosen diabetes typ 2 för några år sedan. Efter samtal med sin husläkare Johan Friberg insåg han att han behövde gå ner i vikt för att må bättre och kunna hantera sin sjukdom på ett bättre sätt. Det var inte första gången han gjort ett försök att gå ner i vikt. Men de tidigare hade misslyckats.

– Jag brukade få rådet att promenera mer. Men jag tycker att det är skittråkigt att promenera. Jag började prata med Johan om det inte skulle gå att göra något nytt, säger Janne Hellbom.

Tillsammans kom de fram till ett koncept som har satts i rullning under våren med Janne Hellbom och fem andra diabetiker som deltagare.

– Vi funderade på om vi kunde hitta någonting där vi utnyttjar gruppdynamiken väldigt mycket. Där gruppen träffas ofta och blir kompisar och själva påverkar och är med och styr projektet, säger Johan Friberg.

De sex diabetikerna drog igång med en rivstart i april. Fyra veckors pulverdiet gjorde att alla deltagare tappade omkring tio kilo. Men de blev inte bara lättare till vikten, resultatet blev också att de kunde lätta på sin diabetesmedicinering.

– Alla utom en kunde under den perioden ta bort all sin diabetesbehandling, tabletter och insulin. Därför att sockervärdena blev så bra. Och för dem som har haft blodtrycksbehandling har vi kunnat minska ner den behandlingen påtagligt och tre av sex har kunnat bli utan blodfettssänkande behandling. Så det har varit en extrem reduktion av medicinering, säger Johan Friberg.

Fyra deltagare gick på insulin när projektet inleddes. Av dessa klarar tre sig fortfarande utan insulin flera veckor efter att pulverdieten har avslutats. Nu har de gått över till en nyttig diet som de ska kunna hålla livet ut. Det är därför de samlats i Solna denna söndagseftermiddag. Genom matlagningsträffarna ska de få inspiration att ställa om sina matvanor till en sund medelhavsinspirerad kost.

– Diabetiker har en högre risk för hjärt-kärlsjukdom och därför är medelhavskosten bäst för diabetiker, det är den kost som har visat sig minska hjärt-kärlrisken mest, säger Johan Friberg.

Förutom att lägga om kostvanorna ska deltagarna gå 10 000 steg om dagen med stegräknare. Och en gång i veckan får de gemensam gymcoachning på ett gym vid Hornstull på Södermalm där de flesta deltagare bor.

Resultaten av projektets första månader har överträffat förväntningarna.

– Fyra av de sex deltagarna har haft diabetes i mer än tio år. Om du går på insulin och har haft diabetes så länge så ska den egna insulinproduktionen i kroppen enligt skolböckerna då vara så pass nedsatt att det ska vara svårt att klara sig utan insulin. Men det här projektet har bevisat att det går bra. Dels under pulverfasen, men tre av fyra klarar sig fortfarande utan insulin. Jag är förvånad att de hade så mycket egen insulinproduktion kvar efter så pass lång tid, säger Johan Friberg.

Även om diabetikerna går ner till normalvikt och håller den kan han inte garantera att de kommer att klara sig utan insulin hur länge som helst.

– Det är outforskad mark om man efter en längre tids diabetessjukdom kan gå från att var insulin-beroende till att bli icke insulinberoende och hålla sig där. I typ 2-diabetes ingår att man har lite defekt insulinproduktion. Över tid kan det vara så att det tar överhanden. Men det vet vi inte riktigt än. Det verkar vara väldigt individuellt hur pass stor kapacitet kroppen har att producera insulin, säger Johan Friberg.

Han betonar att målet med projektet inte  är att deltagarna ska slippa medicinering.

– För mig är det inte något självändamål hur många som kan ta bort sitt insulin. Det är bara en positiv bieffekt om du kan ta mindre mediciner. För mig är det primära att de mår bättre av att bli lättare. Att man förlänger livet om man får bättre blodfetter och blodtryck. Det är mycket viktigare än exakt var sockerbehandlingen kommer att landa.

Men för deltagarna har den minskade medicineringen varit en viktig sporre för att gå ner i vikt.

– Det är skönt att slippa hanteringen av insulinet. Det har varit nödvändigt att ha både professionellt stöd och kamratstöd för att klara av det här, säger deltagaren Gunnar Stenarv innan han kastar sig in i matlagningen.

Det tjoas, tjimmas och skrattas mellan kastrullerna. Allt under överinseende av Johan Fribergs matlagningsintresserade sambo Narges Hassani som har tagit fram recepten till kursen och leder arbetet i köket.

Gruppen kommer fortsätta att ses i vårdcentralens regi under hösten. Men sedan är det tänkt att de ska bli självgående och då vill Johan Friberg starta en ny grupp.

– I vanliga fall skriver jag ut piller och ger vanliga råd om kost och motion. Jag träffar dem 30 minuter en eller två gånger per år. Det är väldigt sällan man ser någon göra en drastisk livsstilsförändring. Här är jag med om ett projekt där vi har sex personer som alla än så länge har åstadkommit en drastisk livsstilsförändring. Det här är det mest tillfredsställande jag har gjort som doktor när det gäller diabetiker. Vi på vårdcentralen känner att det är såhär man ska jobba med typ-2 diabetiker, säger Johan Friberg.

Troligen får de draghjälp i satsningen av en dokumentärfilm. Allt som händer under projektet dokumenteras av ett filmteam från Janne Hellboms filmbolag. När han och Johan Friberg planerade projektet insåg han att det skulle vara en möjlighet att kombinera yrkeslivet som filmare med privat-livets strävan efter att gå ner i vikt och hantera sin diabetes.

– När vi hade kommit fram till hur det här skulle se ut slog det mig att det här låter som ett färdigt koncept för en dokumentärserie. Det är ett fantastiskt material vi har filmat hittills, säger Janne Hellbom.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev