Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Målet nära för krånglande systemutveckling

Publicerad: 1 februari 2013, 08:18

Det mesta har gått fel men snart kan de landsting som har journalsystemet Systeam Cross räkna med en ny plattform.


De fem landsting som har journalsystemet Systeam Cross väntar otåligt på en ny plattform som bland annat uppfyller Datainspektionens krav på spärrfunktioner. Med hjälp av dessa ska patienter kunna spärra information i systemet. I dag klarar Systeam Cross bara av att göra detta i begränsad omfattning.

Den nya plattformen har även försetts med en ny patientöversikt som liknar den nationella patientöversikten, NPÖ, och följer patientdatalagens krav på behörighetsstyrd informationsöverföring.

De första testversionerna av plattformen har nyligen levererats till kunderna för test.

Men landstingen vill ha mer. Efter en lång utvecklingsprocess som tagit flera år väntar de även på en förnyelse av de funktioner i systemet som hanterar beställningar, remisshantering och svar, förkortat Bos.

– Vi har väl aldrig varit närmre en förnyad lösning för Bos än nu. Till nästa årsskifte ska den finnas på plats, tror Ante Grubbström, IT-chef i Landstinget Sörmland och den som för landstingens räkning håller i kontakterna med leverantören, Evry, tidigare Systeam.

Journalsystemet används av landstingen i Blekinge, Sörmland, Örebro, Västernorrland och Västerbotten.

2005 tog de ett gemensamt beslut om systemutveckling för att stegvis förnya journalsystemet. Men brister i projektarbetet, från såväl leverantören som landstingen, liksom de nya kraven på patientdatasäkerhet samt anpassning till den nationella e-hälsosystemet, har tillsammans bidragit till att försinka arbetet.

– Detta har naturligtvis skapat en hel del frustration ute i landstingen. Det är som en lärobok i hur det kan gå fel i projektarbete, säger Ante Grubbström.

Nu börjar han dock se ljuset i tunneln.

– Den första versionen av den nya plattformen är ute nu och landstingen kommer att införa den under året. Nästa steg är sedan att även föra in Bos, säger han.

I Landstinget Västernorrland har missnöjet med Systeam Cross och den långsamma utvecklingen av systemet varit stort. Men i dag är tongångarna mer positiva, även från politiskt håll.

– Hade ni frågat för ett år sedan hade vi varit kritiska, men nu är vi nöjda med den nya plattform som är på gång. Det har varit en lång resa men nu ser det bara bra ut. Det blir bara bättre och bättre, säger Jacomina Beertema (M) ordförande i hälso- sjukvårdsnämnden.

Hur mycket utvecklingen av Systeam Cross har kostat landstingen kan varken hon eller Ante Grubbström eller säga.

– Utveckling av IT kostar, oavsett vilket system man har. I det här fallet har leverantören bidragit och tagit ekonomiskt ansvar för de brister som uppstått, säger Ante Grubbström.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev