Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Målet var att slippa utredningens förslag

Publicerad: 6 september 2013, 14:38

Uppgörelsen med regeringen kostar läkemedelsföretagen 800 miljoner kronor kommande år. Men de slipper internationella prisjämförelser.


I torsdags kväll undertecknades en överenskommelse mellan läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif, och regeringen om prissättningen för läkemedel. Den gäller till och med 2017, men Lif hoppas att den nya modellen är här för att stanna.

– Vår inställning är att vi inrättar den här modellen och sedan finns den kvar. Men det är ju inte säkert att motparten tycker det, för vi har bara en överenskommelse för de här fyra åren, säger Anders Blanck, vd för Lif, till Dagens Apotek.

Utgångspunkt för diskussionerna med regeringen var att Lif ville slippa se Läkemedels- och apoteksutredningens förslag bli verklighet.

– Vi har varit väldigt kritiska till utredningens förslag om internationella referenspriser, av det skälet att vi anser att det inte går att kombinera med värdebaserad prissättning. Och eftersom modellen med värdebaserad prissättning ska vara kvar vore det att jämföra äpplen med päron, säger Anders Blanck.

Uppgörelsen med regeringen innebär att era medlemmar förlorar 800 miljoner kronor i inkomst de kommande fyra åren. Vad får ni i gengäld?

– Det vi får är en förutsägbarhet och en stabilitet. Nu vet vi vad som kommer att gälla de kommande fyra åren, vi vet att när en produkt blir 15 år gammal så förväntas man göra en prissänkning. Det finns ingen förutsägbarhet alls med internationella referenspriser, det beror på växelkurs och vad andra länder gör, säger Anders Blanck.

Från och med januari 2014 ska priserna på originalläkemedel som är äldre än 15 år sänkas med 7,5 procent. Just 15 år är rimligt med tanke på att många läkemedel skyddas av patent ungefär så länge, enligt Lif.

Siffran 7,5 procent är sedan framtagen genom att man räknat ut hur mycket priserna behöver sänkas för att man ska nå en besparing för staten på 800 miljoner kronor under de kommande fyra åren.

– Så som vi har räknat så omfattas alla originalläkemedel som inte har fått ett fastställt takpris av TLV, säger Anders Blanck.

Resultatet av överenskommelsen kommer att presenteras i statsbudgeten om två veckor och alla detaljer är därför inte offentliga ännu.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev