Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Malmö vill utbilda apotekare

Publicerad: 16 september 2016, 06:00

Nya statusen som universitet gör att Malmö funderar på att starta en utbildning för apotekare, berättar Tommy Eriksson.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Regeringen meddelade i somras att Malmö högskola blir universitet den 1 januari 2018. Därmed ökar också möjligheten att Sverige får en ny apotekarutbildning.


– Vår tanke är att vi ska starta ett apotekarprogram i Malmö om inte Lund gör det, säger apotekaren Tommy Eriksson som är programansvarig för Malmös nya utbildning av receptarier.

Den upphöjda statusen till universitet innebär framför allt att skolan får rätt att anordna utbildning på forskarnivå och utfärda doktorsexamina. Den ökar också möjligheten att få mer forskningspengar.

– Förutsättningen för att starta ett femårigt apotekarprogram är att det finns tillräckligt med resurser för att starta forskningsprojekt och ha doktorander. Det går inte att locka lärare om det inte finns forskning, säger Tommy Eriksson.

Malmö satsar nu på att hitta sin nisch inom forskning och utveckling när det gäller klinisk farmaci. Apoteken vill gärna vara en del av vårdkedjan och det gäller även farmaceuterna, enligt Tommy Eriksson.

– Man vill inte se apoteken som en isolerad företeelse, utan man vill bidra till helheten. Det är det vi kommer att satsa på, att efter hand slussa in studenterna så att de förstår sjukvårdensprocesser och förutsättningar så att man kan bidra till hälsa, säger han.

Tommy Eriksson tror att klinisk farmaci kommer att vinna mer mark framöver i Sverige.

– Det finns ett femtiotal apotekare på sjukhus och vårdcentraler i Skåne nu. Det känns mer och mer som en självklarhet att farmaceuter är en del av vården. Sprider sig det här fullt ut i hela landet handlar det om ett hundratal nya tjänster och befattningar, säger Tommy Eriksson.

Relaterat material

Receptarieutbildning startar i Malmö

Malmö vill motivera sina receptariestudenter

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev