Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Malmöläkare ser problem med taligenkänning

Publicerad: 10 april 2015, 09:34

De skånska läkarnas arbetsmiljö kan försämras av det nya taligenkänningssystemet, anser facket. Men de är inte emot införandet i sig.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Region Skåne planerar att införa ett taligenkänningssystem där journalen skrivs samtidigt som den dikteras.

Införandet verkar inte vara helt okontroversiellt och inför Läkarförbundets fullmäktige har Malmö läkareförening skrivit en motion med titeln ”Om förväntade arbetsmiljöproblem vid införande av taligenkänningssystem”.

I motionen skriver föreningen att införandet sker parallellt med en minskning av läkarnas administrativa kringresurser.

”Det uppfattas som smygreformer som kommer att öka läkarnas administrativa arbete kring patienten ytterligare.”

Föreningen befarar också att systemet kommer att medföra stress, minskat patientfokus och det faktum att patienter även kommer att kunna läsa ”okorrigerad text” via nätet kan ge ett oseriöst och amatörmässigt intryck.

Föreningen anser att läkarsekreterare är en bättre lösning då de kan korrigera språkliga missar och dessutom öka patientsäkerheten genom att identifiera luckor i journalen som exempelvis saknade remissvar och labbanalyser.

Trots kritiken yrkar inte föreningen på att förbundet ska ta ställning mot det nya systemet. I motionen yrkas i stället på att Läkarförbundet ska verka mot en neddragning av läkarnas kringresurser samt att förbundet ska verka för att arbetsmiljön inte ska försämras i samband med nya it-lösningar.

Relaterat material

Skåne inför taligenkänning i journalen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev